Naslovna Društvo Proverite da li ste na biračkom spisku

Proverite da li ste na biračkom spisku

0
Izbori, ilustracija, foto pixabay.com

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je danas građane da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (JBS) i da provere da li su im podaci tačni.

Uvid se može izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj gradjanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i onlajn na internet stranici Ministarstva.

U birački spisak se upisuju punoletni i poslovno sposobni državljani Srbije, odnosno lica koja imaju biračko pravo – prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica.Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana. Građani zahtev za promenu u biračkom spisku podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica. Ministarstvo obaveštava birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u JBS upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime