Naslovna Društvo Subvencije za zamenu stolarije

Subvencije za zamenu stolarije

0
Zgrada opštine, Sremska Mitrovica, foto Wikipedia-

Država će na proleće novčano pomoći najugroženije porodice u Srbiji koje se budu prijavile na konkurs za nabavku nove stolarije, zamenu ložišta ili postavljanje nove fasade.

Grad Sremska Mitrovica i ove godine učestvuje na Konkursu koje je raspisalo Ministarstvo energetike. Za ovu namenu Opština Sremska Mitrovica opredelila je 5 miliona, a kod Ministarstva konkuriše za još 5 miliona dinara.

Ministarstva rudarstva i energetike raspisalo je konkurs za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave kao i gradske opštine, koji će činiti pojedinačni projekti energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koje sprovode jedinice lokalne samouprave kao i gradske opštine, a u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Građani će kao i prošle godine za zamenu stolarije moći konkurisati nakon Odluke Ministarstva o izboru programa, nakon čega će Opština raspisati  Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Prvi projekat je pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid pomoći.

Koji su kriterijumi?

Kao i u prethodnom konkursu, kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu kog građani mogu da dobiju novčanu pomoć. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore.

Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu, tako da će prednost imati domaćinstva sa većim brojem ukućana na istoj stambenoj površini. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kom će se videti koliko će koštati izvođenje radova.

Uz formular se prilaže i kopija lične karte, kao i kopija rešenja o plaćenom porezu, struji i rešenje o legalizaciji. Nakon predaje formulara, komisija će izaći na teren i napraviti procenu radova. Ako sve bude u redu, pravi se rang-lista, a najbolje rangirani dobiće novac.

Potrebna dokumenta za prijavu:

formular koji se dobija u opštini

kopija lične karte svih članova domaćinstva

kopija rešenja o plaćenom porezu na imovinu

kopija rešenja o legalizaciji, građevinskoj dozvoli ili potvrda da je u procesu ozakonjenja

kopija poslednjeg računa za struju

predračun izvođača radova

Podsećamo da je Gradska uprava Sremske Mitrovice konkurisala na prvom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za zamenu stolarije 2021. godine.

Ugovore o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća u Sremskoj Mitrovici potpisano je 87 ugovora.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime