Naslovna Društvo Pojedinim osnovcima u Staroj Pazovi besplatni udžbenici

Pojedinim osnovcima u Staroj Pazovi besplatni udžbenici

0

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ovih dana je svim osnovnim školama poslalo uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem. Putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, koji se realizuje već nekoliko godina pojedine kategorije učenika imaju pravo na besplatne knjige. Za nabavku ovih udžbenika za narednu školsku godinu izdvojeno će biti 750 miliona dinara.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, učenici iz porodica sa troje i više dece kao i osnovci sa invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Novina je da će ove godine besplatne udžbenike dobiti i đaci koji se obrazuju po programu za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i  gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Ministarstvo prosvete obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju. Prijava traje do 31.marta. 

U staropazovačkoj opštini, koja ima 10 osnovih škola, iz besplatnih udžbenika uči nešto više od 500 đaka. Obaveze kupovine knjiga oslobođeni su i roditelji najmlađih osnovaca zahvaljujući predsedniku opštine Stara Pazova i lokalnoj samoupravi, koja svim prvacima obezbeđuje već nekoliko godina osim udžbeničkih kompleta i školski pribor.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime