Naslovna Društvo Međunarodni Dan žena

Međunarodni Dan žena

0

Danas slavimo Međunarodni dan žena poznatiji kao Osmi mart, praznik posvećen ženama. Nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Međunarodni dan žena internacionalni je praznik kojim se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena. Prvi put je obeležen 1909. godine u SAD, 28. februara, ali već naredne godine, na prvoj Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, odlučeno je da se Međunarodni dan žena ubuduće obeležava 8. marta, u znak sećanja na proteste žena, radnica u tekstilnoj industriji, koji su održani u Njujorku 1857. godine.

Kao Međunarodni dan žena, 8. mart je prvi put zvanično obeležen 1911. godine, a obeležilo ga je više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. U Srbiji je prva proslava Dana žena organizovana u Beogradu 1914. godine.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, Ujedinjene nacije su zvanično proglasile 8. mart Međunarodnim danom žena i on se danas obeležava širom sveta, a u više od 55 zemalja je zvaničan nacionalni praznik. U Srbiji se ovaj dan obeležava kao zvaničan praznik od završetka Drugog svetskog rata. Ustaljena praksa i običaji obeležavanja Dana žena širom sveta su slični – to je dan kada se ženama ukazuje posebna pažnja, daruje cveće i prigodni pokloni i čestita njihov dan. Ipak, Dan žena je mnogo više od toga – priznanje svim osobama ženskog pola za njihova društvena, naučna, politička, stvaralačka, sportska i sva druga lična postignuća i podsticaj i podrška da svojim delanjem još više učine na unapređenju ženskih prava i borbi za potpunu ravnopravnost.

Naše društvo zalaže se da Dan žena zadrži svoj pravi smisao i sprovodi kontinuiranu borbu za puno poštovanje žena i njihovu ravnopravnost u svim oblastima.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime