Naslovna Nekategorizovano Odnosi Srbije sa Kinom na najvišem nivou u istoriji

  Odnosi Srbije sa Kinom na najvišem nivou u istoriji

  0
  epa08364118 People enter a municipal office building decorated with billboard showing Serbian and Chinese flags and reading 'Iron friends, together sharing good and evil!', in Belgrade, Serbia, 15 April 2020. Serbian authorities have limited movement for people older than 65 to their place of residence to prevent the spread of coronavirus SARS-CoV-2. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

  Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović rekla je danas za Kinesku medijsku grupu da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji i da se u narednim godinama može očekivati nastavak uzlaznog trenda saradnje u svim oblastima.

  – Izuzetno mi je zadovoljstvo da svoj prvi intervju u svojstvu ambasadora Srbije u Kini dajem za Kinesku medijsku grupu, posebno imajući u vidu da srpska redakcija Kineskog međunarodnog radija (CRI) decenijama izveštava o odnosima Srbije i Kine i da ima tradiciju promovisanja srpskog jezika. Ambasada Srbije u Kini oduvek ima izvanrednu saradnju sa jednim od najznačajnijih medija u Kini, istakla je ambasadorka.

  Ona se osvrnula na kinesku inicijativu “Pojas i put”.

  – Srbija je u punoj meri podržava i izuzetno je aktivna u mehanizmima saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Srbija je na vrhu liste po broju projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike. U narednoj godini očekujemo nove projekte. Ono što je za Srbiju najvažnije jeste uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, čemu se uskoro i nadamo. Verujem da će biti mnogo novih projekata i u oblasti zaštite životne sredine, kulture i prosvete, rekla je Stefanović.

  Ambasadorka je kazala da će se tokom mandata u Pekingu fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak izdvojila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou.

  – Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima. Ekonomska saradnja je važan segment saradnje i u tom smislu fokus će biti na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Vučića Kini. Zainteresovani smo i za proširenje robne razmene s Kinom i strukture našeg izvoza u Kinu, navela je ona.

  Ukazala je da imenovanje na funkciju ambasadora u Pekingu doživljava kao najveću moguću čast, ali i odgovornost, uz podatak da se više od dve decenije u MIP-u bavila bilateralnim odnosima sa Kinom, a bila je i službenik ambasade u Pekingu.

  Stefanović je kazala da je napredak Kine u poslednjih 100 godina impresivan, a posebno je izdvojila iskorenjivanje apsolutnog siromaštva.

  – Poslednjih godina na mene je najveći utisak ostavio uspeh Kine u suzbijanju pandemije, kako na unutrašnjem planu, tako i na spoljnom, upućivanjem medicinske opreme, humanitarne pomoći i vakcina drugim zemljama, među kojima je i Srbija, istakla je ona.

  Stefanović je rekla da je Kina uspela da iskoreni apsolutno siromaštvo na svojoj teritoriji, a da je u prošloj godini ostvarila je rast bruto domaćeg proizvoda od 8,1 odsto i to u uslovima pandemije.

  Ambasadorka je rekla i da očekuje dalje uspehe i ekonomski razvoj Kine, uprkos negativnim posledicama epidemije korona virusa.

  POSTAVI SVOJ KOMENTAR

  molimo unesite svoj komentar!
  ovde unesite svoje ime