Naslovna Blog Stigle prve izbeglice iz Ukrajine u Srbiju

Stigle prve izbeglice iz Ukrajine u Srbiju

0

Iz ratom zahvaćene Ukrajine prve izbeglice stigle su i u prihvatni centar u objekat nekadašnjeg objekta motel „Vranje“.

U prihvatnom centru u Vranju prema podacima Komesarijata za izbeglice RS, iz ratnog područja preko Mađarske i Poljske u vranjski Prihvatni centar su stigle četiri porodice, ukupno 12 ljudi. U pitanju se žene i deca mlađeg uzrasta.

Prema nezvaničnim informacijama na teritoriji Srbije pristiglo je oko 1.000 ljudi iz Ukrajine, a čini se da je preko 2.000 prošlo kod Srbiju. Oni su se uglavnom smestili kod prijatelja ili u privatnoj režiji.

I Beogradski centar za ljudska prava pruža pomoć, podršku i solidarnost sa omladinom Ukrajine, izbeglicama i ugroženima.

Kontakti za besplatnu pravnu pomoć i savetovanje su preko sajta bgcentar.org.rs i azil.rs, imejla bgcentar@bgcentar.org.rs i youth@bgcentar.org.rs, kao i preko profila na društvenim mrežama @bgcentar (Twitter, Facebook,Instagram) i @mladibgcentar (Facebook i Instagram). Na platformi UNHCR-a na ovom linku navedene su najvažnije informacije o pravima izbeglica i tražilaca azila u Srbiji, kontakt podaci Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kao i dodatna upustva Beogradskog centra za ljudska prava na ukrajinskom i ruskom jeziku. Takođe, pozivaju sve da podrže akciju ADRA Srbija i preko OVOG sajta upute pomoć ljudima koji su bili prinuđeni da napuste Ukrajinu.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime