Naslovna Društvo Kremlj: Potreban uticaj svih zemalja na Kijev da bude konstruktivniji

Kremlj: Potreban uticaj svih zemalja na Kijev da bude konstruktivniji

0

Zvanični Kremlj je saopštio danas da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva tek treba da donesu veći napredak, i pozvao zemlje koje to mogu, da utiču na Ukrajinu kako bi Kijev postao konstruktivniji u pregovorima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u obraćanju novinarima preko konferencijskog poziva, izjavio da tek treba da bude ostvaren značajan napredak u razgovorima da bi postojala osnova za mogući sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, prenosi agencija Rojters.

Peskov je, takođe, naveo da je efikasnost razgovora između Moskve i Kijeva daleko od poželjnog, ali da ruska strana pokazuje mnogo veću spremnost za brže akcije od pregovarača koji zastupaju ukrajinsku stranu, prenosi ruska agencija TAS S.

– Za organizovanje sastanka između predsednika Vladimira Putina iz Rusije i Volodimira Zelenskog iz Ukrajine neophodan je dogovor o mogućim rezultatima pregovora, ali dve strane trenutno nemaju šta da dokumentuju u vezi s tim, izjavio je Peskov.

– Prvo je potrebno uraditi domaći zadatak, odnosno održati razgovore i dogovoriti se o rezultatima, pre nego što se bude razgovaralo o sastanku između dvojice predsednika. Do sada nije bilo značajnijeg napretka, ukazao je Peskov.

On je, kako prenosi Interfaks, poručio i da Kremlj ne razmatra pitanje prekida vatre tokom pregovora sa Kijevom.

– Činjenica je da nacionalističke jedinice (Ukrajine) koriste svako zaustavljanje operacije za pregrupisavanje, kako bi nastavile napade na rusku vojsku, rekao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je dodao da je ukrajinska strana u više navrata kršila primirje, što je, kako tvrdi, okolnost koja “komplikuje proces”.

Prema njegovim rečima, ruska vojska obezbeđuje dostupnost humanitarnih koridora u Ukrajini, a međunarodne strukture bi, kako smatra, trebalo da izvrše pritisak na Kijev kako bi naterao nacionaliste da oslobode ukrajinske građane.

Peskov je i kao “apsolutno lažne” nazvao tvrdnje da se niko ne pušta iz opkoljenih gradova.

Portparol Kremlja je naglasio i da će Moskva negativno reagovati na pokušaje drugih zemalja da intervenišu u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Peskov je to saopštio u komenataru na izjavu ambasadorke SAD pri UN Linde Tomas-Grinfild, koja je rekla da američke snage neće biti poslate u Ukrajinu, ali da „druge zemlje NATO-a mogu da odluče da rasporede svoje trupe unutar Ukrajine“, navodi TAS S.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime