Naslovna Business Donfried: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom

Donfried: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom

0

Najviša zvaničnica Stejt Departmenta za Evropu i Evroaziju, Karen Donfried, izjavila je da Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kao i da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.

Donfried je u intervjuu za Politiku ocenila kao veoma važno za priključivanje Srbije Evropskoj uniji i to što je glasala da se suspenduje rusko članstvo u Veću UN-a za ljudska prava, prenosi Tanjug.

“Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama”, poručila je ona, ističući da je pitanje sankcija “nesumnjivo na stolu” pred Srbijom.

Donfried je naglasila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU. Navela je da je politički interes Srbije pridruživanje EU, te dodala da SAD podržava taj proces.

“Na Srbiji je da odluči gde joj leže politički interesi i da teži tom cilju”, kazala je.

‘Vučić jasan gde vidi budućnost’

Na pitanje da li je zadovoljna onim što je čula na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfried je pozitivno ocenila stav predsednika zemlje i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU.

Govoreći o uticaju Rusije i Kine, rekla je da Srbija treba da odluči kakva će njena spoljna i sigurnosna uloga biti.

“Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe”, poručila je zvaničnica Stejt Departmenta.

Donfried je naglasila i da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos.

Prema njenim rečima, SAD podržava dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje.

Nuklearni rat nezamisliv

Kada je reč o ratu između Ukrajine i Rusije, kao i mogućnosti da dođe do trećeg svetskog i nuklearnog rata, Donfried je rekla da SAD smatra da je ruski rat neisprovociran i nepravedan.

„Ukrajina je nevina strana i posvećeni smo tome da se Ukrajina brani. Predsednik SAD-a Bajden je eksplicitno rekao da je cilj da se zaustavi rat, a ne da se pokrene širi sukob i direktni rat sa Rusijom”, rekla je.

Komentarisala je i izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da ne isključuje mogućnost trećeg svetskog rata i nuklearnog rata i podsetila da su i SAD i Rusija rekle da je nuklearni rat nezamisliv.

Smatra da, kao nuklearne sile, te dve zemlje snose odgovornost za to da se pobrinu da nuklearno oružje nikada ne bude upotrebljeno. Izrazila je nadu da Rusija i dalje želi da se suzdržava od upotrebe tog oružja.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime