Naslovna Nekategorizovano Od danas obavezni novi fiskalni računi sa QR kodom

  Od danas obavezni novi fiskalni računi sa QR kodom

  0

  Primena novog modela elektronske fiskalizacije od danas je obavezna u Srbiji.

  Istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finanasija.

  Kada je reč o e-fiskalizaciji, taj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od 1. maja svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.
  Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i završava se. U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

  Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

  Kada je reč o novom sistemu elektronskih faktura, nastupila je obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Danas nastupa i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

  Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao subjekt javnog sektora primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, a to su i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.

  POSTAVI SVOJ KOMENTAR

  molimo unesite svoj komentar!
  ovde unesite svoje ime