Naslovna Društvo Veliko interesovanje poljoprivrednika za nove traktore – Opredeljena sredstva višestruko uvećana

Veliko interesovanje poljoprivrednika za nove traktore – Opredeljena sredstva višestruko uvećana

0
Traktori, ilustracija, foto pixabay.com

Na javne pozive koji su pružali mogućnost nabavke traktora, preko projekta koje Ministarstvo poljoprivrede realizuje sa Svetskom bankom i IPARD programom, do sada je pristiglo oko 5.000 prijava, a zbog velikog interesovanja poljoprivrednika opredeljena sredstva za sprovođenje pojedinih poziva su višestruko uvećana, navedeno je na portalu Privredne komore Srbije.
– Za sprovođenje tog poziva, opredeljena novčana sredstva su uvećana sa 360 miliona na 1,2 milijarde dinara, s obzirom na veliku zainteresovanost podnosioca prijava – kažu u resornom ministarstvu za “Preduzetnik”.
Uskoro i rešenja za korišćenje novca
Na konačnoj rang listi ukupno se našlo 1.340 podnosioca prijava, a trenutno je u toku priprema rešenja o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava. Novčana sredstva obuhvatiće sve podnosioce prijava sa konačne rang liste koji imaju 50 i više bodova.
Za nešto više od godinu dana realizacije projekta, raspisana su dva javna poziva – za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju na koje su stigle ukupno 3.562 prijave, a zbirna vrednost zahteva kojima će biti odobrena bespovratna sredstva je 1.431 i iznosi oko 50 mil EUR, odnosno, iz projekta se finansira 25 mil EUR.

-Veliko interesovanje poljoprivrednika vlada i za nabavku traktora preko IPARD-a, pa je tako na upravo završeni treći javni poziv za nabavku traktora, pristigao najveći broj zahteva do sada – oko 600 – kažu u Ministarstvu, prenosi portal PKS.
Poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom mleka, mesa, jaja, voća, povrća, grožđa ili određenih vrsta žitarica i industrijskog bilja, svoje zahteve su mogli da podnose u dvomesečnom periodu – od 17. februara, pa sve do 26. aprila ove godine.

Ovim pozivom za nabavku traktora obezbeđena su sredstva u visini od 1,35 milijardi dinara.

Na prethodna dva javna poziva za nabavku traktora pristiglo je 830 zahteva, što čini gotovo polovinu svih zahteva u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Odobren je 481 projekat, a poljoprivrednim proizvođačima je do sada isplaćeno 13.384.203 EUR.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime