Naslovna Društvo Otvoren šalter za izbeglice iz Ukrajine u Domu omladine

Otvoren šalter za izbeglice iz Ukrajine u Domu omladine

0

Domu omladine u Beogradu počeo je sa radom šalter “Open Belgrade” namenjen informisanju izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u srpsku prestonicu, a predstavljen je i web sajt kao i aplikacija za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja u Ukrajini.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom otvaranja, rekao je da na šalteru u Domu omladine izbeglice mogu da dobiju informacije o svim pravima koji im pripadaju prema našim zakonima.

“Vlada Srbije u martu je donela odluku prema kojoj svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu koje im daje pravo da borave, rade, otvaraju bankarske račune, firme i da imaju sva prava koje imaju građani Srbije”, istakao je Vesić.

On je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava koji će obezbeđivati besplatnu pravnu pomoć na ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Vesić je podsetio da je Beograd grad u koji je došlo više stotina hiljada izbeglica tokom ratova devedesetih, koji je imao migrantsku krizu, tako da ima iskustva sa izbeglicama.

“Ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Želeli smo da jasno pokažemo da ljudi koji beže od rata, koji nisu krivi što su došli ovde, koji su morali da napuste svoje kuće i sve što su imali, da su ovde dobrodošli i da će moći da ostvaruju sva svoja prava u skladu sa zakonom”, poručio je Vesić.

On je dodao da Srbija od početka sledi evropsku politiku kada je u pitanju rat u Ukrajini, da se obavezala da prihvati izbeglice iz ratom zahvaćenih oblasti i da oni imaju prava kao i u drugim evropskim zemljama.

Vesić je rekao da je došao na ideju o otvaranju šaltera pošto je kod njega počela da radi kao volonter devojka koja je došla iz Ukrajine i da je pričajući sa njom shvatio sa kakvim se problemima oni suočavaju.

Naveo je primere hroničnih bolesnika koji moraju da primaju terapije, kućnih ljubimaca, predškolskog obrazovanja i druge.

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca i član Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine Miroslav Hočak rekao je da je do sada 5,1 miliona izbeglica iz Ukrajine, a da je 5-6 miliona unutrašnje raseljenih lica koji su prešli uglavnom u zapadnu i centralnu Ukrajinu.

On je dao veliku podrška ovoj inicijativi, i projektu koji se od danas realizuje, i napomenuo da je trenutno 5,5 hiljada izbeglica iz Ukrajine u Srbiji, od kojih je 67 u prihvatnom centru u Vranju.

Naglasio je izuzetno dobru saradnju domaće ukrajinske zajednice sa Komesarijatom za izbeglice Srbije.

„Država obezbeđuje sve, neka deca su krenula u školu. Podrška je na visokom nivou. Ukrajinska zajednica je zahvalna na tome”, rekao je on.

Naveo je i da već dva meseca na dobar odziv pojedinaca i kompanija nailazi inicijativa za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu koja se odmah i dostavlja.

Ocenio je da će rad ovakvog informacionog centra, sajta i aplikacije, biti od velike pomoći izbeglicama, i dodao da će država maksimalno pomoći svim izbeglicama iz Ukrajine koji žele da ostanu u Srbiji.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime