Naslovna Business Ukrajina: Izgubljeno skoro pet miliona radnih mesta

Ukrajina: Izgubljeno skoro pet miliona radnih mesta

0

Procjenjuje se da je u Ukrajini od početka ruskog napada izgubljeno 4,8 miliona radnih mesta, jer je rat zatvorio preduzeća, ugušio izvoz i primorao milione ljudi da pobegnu iz zemlje, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR).

Gubitak skoro 5,0 miliona radnih mesta, što je oko 30 posto ukrajinske radne snage pre početka sukoba, mogao bi da se poveća na 7,0 miliona ako se neprijateljstva nastave, a ukoliko se borbe odmah prekinu to bi omogućilo brz povratak 3,4 miliona radnih mesta i smanjilo gubitak zaposlenosti na 8,9 posto, navodi se u studiji MOR-a.

Rat bi takođe mogao da utiče na rast nezaposlenosti u susednim zemljama koje prihvataju milione izbeglica i da pogodi ekonomije u centralnoj Aziji, pošto radnici migranti gube posao u Rusiji i vraćaju se kući.

U izveštaju se napominje da je od početka sukoba, 24. februara, više od 5,23 miliona stanovnika izbeglo iz Ukrajine u susedne zemlje – uglavnom žene, deca i osobe starije od 60 godina.

Od ukupne izbegličke populacije, oko 2,75 miliona je radno sposobno. Od toga, 43,5 posto, ili 1,2 miliona, bilo je zaposleno i izgubilo je ili napustilo posao, dodaje se dalje.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime