Naslovna Društvo A od Ševe 70.000 evra

A od Ševe 70.000 evra

0

Načelnik Vasij Ševo na čelu stare-nove konkursne prevare. Kako su tri Vinčićeve uposlenice u sremskomitrovačkoj gradskoj Komisiji za raspodelu sredstava za medijske projekte, dodelile 70.000 evra Vinčićevim medijima.

U tekstu ’’70.000 Evra za medijski mrak Sremske Mitrovice’’ obelodanjeno je da je gradska Komisija za medijske projekte dodelila oko 70.000 evra povezanim firmama i osobama sa Sremskm televizijom sa sedištem u Šidu, uz konstatacije da se radi o krajnje sumnjivoj raboti. Navedeni su i razlozi zašto ne bi smeli novci iz mitrovačkog budžeta da tek tako odlaze Aleksandru Vinčiću u Šid, bez jasnih pokazatelja o gledanosti i slušanosti programa. O tom deljenju novca Sremskoj televiziji preko povezanih firmi, mediji i Nezavisno udruženje novinara Srbije su već više izveštavali i upozoravali. Naveli su takođe da se to radi u sprezi sa Asocijacijom elektronskih medija Vojvodine, čiji predstavnik uvek sedi u Komisijama za dodelu novca. Na tu krajnje sumnjivu praksu, ukazao je i programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić.

Ovde ćemo prikazati samo nekoliko naslova koji sve to ilustruju:

Kako su se po Sremu delili novci Sremskoj televiziji i povezanim firmama

https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/130699/Kako-su-se-po-Sremu-delili-novci-Sremskoj-televiziji-i-povezanim-firmama.html

Sremska TV i njeni saradnici dobili oko 30 miliona na medijskim konkursima

Sremska TV i njeni saradnici dobili oko 30 miliona na medijskim konkursima

Srem: Velika konkursna prevara

Srem: Velika konkursna prevara

Rasipanje: Tužilaštvo istražuje kuma Gorana Ješića

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/1048961/rasipanje-tuzilastvo-istrazuje-kuma-gorana-jesica

Ovog meseca ta dugogodišnja praksa je nastavljena. Od nekada najavljene istrage kuma Gorana Ješića nije bilo ništa, a ruka Sremske televizije je još jednom bila duboko zavučena u gradski budžet Sremske Mitrovice.
U vesti na našem portalu, navedeno je da su članovi Komisije za raspodelu sredstava zaposleni na Sremskoj televiziji, i to dve kao računovođe, a jedna kao glavni urednik. Pošli smo tragom te vesti i došli do skandaloznog otkrića. Načelnik Gradske uprave za sport i kulturu Vasilj Ševo, doneo je 09.03.2022. Rešenje o obrazovanju komisije za ocenu projekata u oblasti informisanja – čitaj: deljenje novca iz budžeta medijima.

Komisija je obrazovana u sledećem sastavu:
1. Dragana Tešić – nezavisni stručnjak
2. Vesna Bunijevac – nezavisni stručnjak
3. Darina Grčić – Asocijacija elektronskih medija Vojvodine
Sekretar Sanja Živković

Sve tri članice komisije su zaposlene u Vinčićevim firmama, uključujući i Darinu Grčić kao glavne urednice Vinčićevog radija Donji Srem u Pećincima. Asocijacija elektronskih medija Vojvodine je navedena u rešenju, kako bi sakrilo gde je gospođa Grčić stvarno zaposlena i čije interese zastupa. Takođe, prema CINS-u: koalicija medijskih i novinarskih udruženja na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, saopštila je da Asocijacija elektronskih medija Vojvodine nema prava da daje članove u takve Komisije.

Pored toga što dele narodne novce, u Rešenju načelnika Ševe piše da članovi komisije i sekretar imaju pravo na naknadu za rad, koju će utvrditi Načelnik gradske uprave – opet Ševo.

Na osnovu ovih dokumentovanih i iznetih saznanja, konkurs mora da bude poništen zbog očiglednog sukoba interesa. To što su sve tri članice Komisije zaposlene u firmama čiji je vlasnik Aleksandar Vinčić, upućuje na osnovanu sumnju za korupciju. Jer praktično su tri Vinčićeve uposlenice dodelile 70.000 evra iz mitrovačkog budžeta, Vinčićevim firmama ili projektima. A u Komisiji nije smelo da bude nijedno lice iz medija koji su konkurisali za projekte, ili s njima povezano.

Načelnik Vasilj Ševo ih je svojim Rešenjem ’’izabrao’’, a onda i potpisao drugo Rešenje o raspodeli, polazeći od toga kako su njih tri kao medijski eksperti razdelile sredstva iz budžeta Grada Sremske Mitrovice, i to najvećim delom svojoj matičnoj firmi.

Načelnik Ševo takođe nije poštovao načelo rodne ravnopravnosti izborom isključivo osoba ženskog pola u Komisiju.

Opšte je poznato da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i funkcionerka SNS, povela kampanju za veće učešće žena u društvenom životu i za rodnu ravnopravnost. A Načelnik Ševo, kao pravi vojnik partije, to je dosledno sproveo u delo. Doduše, baš je preterao i napravio je Komisiju bez ijedne osobe muškog pola. Tu nastaje novi problem! Ako nema osoba različitog pola u Komisiji, onda nema ni rodne ravnopravnosti. Sad bi trebala da se pokrene inicijativa da se u toj rodnoj ravnopravnosti zaštite muškarci.

Drugo, ako već nema osoba muškog pola u Komisiji, nije lepo da se žene oslovljavaju muškim atributima. Jer, prema striktnom stavu potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, o rodnoj ravnopravnosti, gospođe u Komisiji nisu nezavisni stručnjaci, već nezavisne stručnjakinje, sekretar je sekretarica ili sekretarka.
I tako se Načelnik Ševo pored nepoznavanje sukoba interesa, proslavio i slabim poznavanjem rodne ravnopravnosti. Izgleda da je tako brzo protrčao kroz fakultet da je preskočio te lekcije. Posle svega, nadležni bi morali da ponište i ponove konkurs, i da legitimno telo gradske Skupštine donese potrebne odluke. Najavljena pravna akcija povodom ovog konkursa mogla bi da nanese veću štetu gradskim vlastima od poništavanja konkursa.

Ovde možete pogledati Rešenje o obrazovanju komisije za ocenu projekta u oblasti javnog informisanja

Ovde možete pogledati Rešenje o dodeli sredstava iz budžeta grada Sremska Mitrovica

 

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime