Naslovna Nekategorizovano Bajden: SAD neće ratovati sa Rusijom u Ukrajini

  Bajden: SAD neće ratovati sa Rusijom u Ukrajini

  0

  Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD neće ratovati sa Rusijom u Ukrajini, ali će, ako bude potrebno, braniti teritoriju NATO.

  – Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini. Direktan sukob NATO i Rusije je Treći svetski rat – nešto što moramo da pokušamo da sprečimo, rekao je Bajden u petak u govoru o Ukrajini u Beloj kući, preneo je TAS S.

  Nastavićemo da stojimo zajedno sa našim saveznicima u Evropi i šaljemo nepogrešivu poruku: branićemo svaki pedalj teritorije NATO punom snagom ujedinjenog i čvrstog NATO, istakao je Bajden.

  On je odbio da kaže da li Vašington ima dokaze koji potvrđuju izjave nekih zapadnih zemalja da postoji rizik da Rusija upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

  – Neću da govorim o obaveštajnim podacima, ali Rusija bi platila veliku cenu ako bi upotrebila hemijsko oružje, rekao je američki predsednik.

  Bajden je kritikovao sunarodnike koji traže aktivno američko vojno prisustvo u Ukrajini ili američku podršku uvođenju zone zabranjenog leta kako bi se Ukrajinci zaštitili od ruskih napada, preneo je Rojters.

  Ideja da pošaljemo ofanzivnu opremu, avione, tenkove i vozove sa američkim pilotima i američkim posadama…to se zove Treći svetski rat, rekao je Bajden, te napomenuo da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO, uključujući članice NATO koje se graniče sa Rusijom.

  – Doduše, ako odgovorimo, to je Treći svetski rat, ali imamo svetu obavezu na teritoriji NATO… iako nećemo voditi Treći svetski rat u Ukrajini, naglasio je Bajden.

  SAD, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, ukinuće trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopštio je Bajden.
  Dok Putin nastavlja nemilosrdni napad, SAD i saveznici, partneri nastavljaju da rade na ekonomskom pritisku na Putina i daljoj izolaciji Rusije na globalnoj sceni. Kasnije u toku dana, zajedno sa NATO saveznicima, G7, kao i EU, izdaćemo zajedničko saopštenje u kojem ćemo objaviti nekoliko novih koraka kojima ćemo pritisnuti Putina i smatrati ga još više odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu, kazao je Bajden.

  Odluka o ukidanju trgovinskih povlastica, inače, otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe.

  POSTAVI SVOJ KOMENTAR

  molimo unesite svoj komentar!
  ovde unesite svoje ime