Naslovna Nekategorizovano Banožić: Uz letelicu pronađeni delovi avio bombe

  Banožić: Uz letelicu pronađeni delovi avio bombe

  0

  Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da su u ostacima letelice koja se u četvrtak srušila na području Zagreba pronađeni ostaci avio bombe koja se koristila na letelicama sovjetske proizvodnje.

  To područje je, prema njegovim rečima, sada sigurno i nema eksplozivnih naprava.

  – Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izviđačka letelica. Našli smo delove avio-bombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje, rekao je Banožić novinarima na lokaciji kod Studentskog doma na Savi, gde je danas izvučen trup letelice iz kratera na livadi, na koju se srušila u četvrtak veče.

  Očekuje se da će se iz crne kutije izvući podaci o letu drona. Takođe će se to nastojati utvrditi na osnovu odraza radara, prenela je Hina.

  – Zaključili smo da je sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja joj je bila svrha, rekao je Banožić.

  On je kazao da još uvek postoje dileme da li je letelica došla s ruske ili ukrajinske strane.

  Pronađena je oštećena crna kutija i očekuje se da će se iz nje izvući podaci o letu.

  – To ćemo uporediti s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruisati tačno odakle je došla letelica, rekao je Banožic.

  Dodao je i da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susednih zemalja koje su mnogo pre uočile letelicu. Bespilotna letelica je, naime, doletela s područja Ukrajine, preletela je Rumuniju i Mađarsku i ušla u hrvatski vazdušni prostor, gde se srušila u zagrebačkom naselju Jarun.

  POSTAVI SVOJ KOMENTAR

  molimo unesite svoj komentar!
  ovde unesite svoje ime