Naslovna Društvo Sremka Mitrovica: Boško Palkovljević Pinki odavanje počasti

Sremka Mitrovica: Boško Palkovljević Pinki odavanje počasti

1
odavanje-pocasti-bosko-palkovljevic-pinki-mandjelos

Predstavnici Grada Sremska Mitrovica, posetili Spomen kuću Boško Palkovljević Pinki , povodom 100 godina od rođenja narodnog heroja renovira se njegova Spomen kuća

Danas su povodom obeležavanja 100 godina od rođenja narodnog heroja Boška Palkovljević Pinkija, gradonačelnica Svetlana Milovanović, Petar Samardžić, zamenik gradonačelnika, Ljubiša Šulaja, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zdenka Gospavić, predsednica Školskog odbora škole “Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, posetili njegovu Zavičajnu kuću i najavili njeno skoro renoviranje.

boško palkovljević pinki

“Danas je 100 godina od rodjenja narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija i to je razlog zašto smo danas ovde. I osnovna škola koja nosi ime ovog narodnog heroja danas obeležava svoj dan škole. Kuću narodnog heroja planiramo da renoviramo i napravimo jednu spomen sobu, u znak sećanja ne samo na Boška Palkovljević Pinkija kao palog borca, nego na sve one koji su ostavili traga i dali svoje živote za oslobođenje u Drugom Svetskom ratu.” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Boško Palkovljević Pinki bio je jedan od prvih diverzanata u Vojvodini. Izvršio je više smelih akcija i diverzija na železničkim prugama u Sremu. Više puta se isticao u borbama sa ustašama i Nemcima i još za života je među sremskim partizanima postao legendarna ličnost, a poginuo je juna 1942. godine u borbama s Nemcima na Fruškoj gori.

“On je bio veliki diverzant, njegovo junaštvo je vrlo brzo pokrenulo sremce da se pridruže borbi i da se suprotstave ustaškoj najezdi koja je harala po Sremu. Njegovo najveće herojsko delo bilo je kada je spašavao narod Male Remete od fašista koji su upali u selo, spašavajući ženu i decu, vodeći ih ka šumi, Boško Palkovljević Pinki je pucao i na tom mestu poginuo”, rekao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pinki je sahranjen na mestu pogibije: u blizini mesta zvanog Široke ledine, na polovini puta između Bešenovačkog Prnjavora i raskrsnice kod Crvenog čota u smeru sela Mali Radinci. Posle Drugog svetskog rata podignut mu je spomenik s natpisom — Braneći svoj narod ovde je 10. juna 1942. godine poginuo Boško Palkovljević Pinki narodni heroj. Prvih godina nakon rata, Pinikijev grob bio je stalno posut cvećem i često su ga obilazile omladinske delegacije.

Tih godina nastojalo se da on postane jedan od novih simbola Fruške gore poput groba pesnika Branka Radičevića na Stražilovu. Godine 1959, kada je uređivano Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Pinkijevi posmrtni ostaci su preneti sa Fruške gore i sahranjeni su u zajedničkoj grobnici sa drugim istaknutim narodnim herojima Srema — Jankom Čmelikom, Slobodanom Bajićem Pajom i Stankom Paunovićem Veljkom.

 

1 KOMENTAR

  1. Poštovana Ivana,

    Ako ste već želeli da odate počast našem heroju, trebalo je da počnete od njegovog imena.

    Ako je sahranjen sa „JankOM ČmelikOM, SlobodanOM BajićEM PajOM i StankOM PaunovićeM VeljkOM“, onda se valjda i pošta odaje BoškU PaljkovljevićU PinkijU.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime