Naslovna Crna hronika Carinici na Sremskoj Rači spasili ptice iz ruku krijumčara

Carinici na Sremskoj Rači spasili ptice iz ruku krijumčara

0
paun-ptice-krijumcarenje

Carinici su juče u saradnji sa policijom na izlazu graničnog prelaza Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 45 ptica, od kojih mnoge pripadaju zaštićenim vrstama.

Kada je u nedelju oko 13 časova na izlazu iz Srbije ka BiH na red za redovnu carinsku kontrolu pristigao “Folksvagen Eos“ bosanskih registarskih oznaka, niko nije ni slutio šta će u tom automobilu uskoro biti otkriveno.

paun, ptice, krijumcarenje,
Uprava carina

Na uobičajeno pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu, 25-godišnji vozač i njegova dva saputnika, otac i sin, odgovorili su da prevoze dva pauna i dve kokoške koje su kupili na berzi u Novom Sadu.

Međutim, tokom detaljne kontrole koja je usledila, pronađeno je čak 45 ptica, od kojih su neke zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES). Od otkrivenih 45 ptica, čak 16 jedinki se ubraja u zaštićene, a dve jedinke spadaju u strogo zaštićene vrste.

Naime, kada su službenici otvorili vozilo, u njegovoj unutrašnjosti, kao i u prtljažniku, pronašli su mnoštvo kutija i kaveza u kojima se nalazilo čak 18 papagaja (4 različite vrste), 2 grlice, 2 pauna, 10 ukrasnih koka (3 vrste), 8 ukrasnih golubova, 2 kanarinca, kao i tri fazana.

Nažalost, ptice su prevožene u nehumanim uslovima, pa su zbog toga sva tri fazana uginula.

One koje su preživele pokušaj krijumčara da na njima zarade, predate su biologu beogradskog ZOO vrta koji se postarao da ptice budu bezbedno smeštene u prihvatilište, dok će prema odluci javnog tužioca protiv jednog od putnika biti podneta krivična prijava.

rtv

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime