Naslovna Društvo Danas je Agata Sicilijska: Žene, njoj se danas pomolite za ozdravljenje i...

Danas je Agata Sicilijska: Žene, njoj se danas pomolite za ozdravljenje i isceljenje

0
Foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetoj Agatiji Sicilijskoj.

Agata je rođena u sicilijanskom gradu Palermu, prema nekim izvorima u Kataniji. Potiče iz imućne porodice. Kada je car Decije Trajan započeo gonjenje hrišćana, Agata je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana. Zbog njene velike lepote, sudija je poželi imati za ženu, što joj i predloži. Agata mu na to odgovori da je ona nevesta Hristova, i da ne može biti neverna svome obručniku.

Nakon toga, sudija je stavi na teške muke: Agatija je bila šibana, izvrgavana ruglu, vezivana uz drvo i bijena do krvi. Po tom joj sudija ponovo savetovao da se odrekne Hrista i da tako izbegne dalje muke, na što ona odgovori: „Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude skrušeno mukama“.

Tada mučitelj naredi te joj se odseku grudi, pa je onda bace u tamnicu. U tamnici predade dušu svoju Bogu, 251. godine u gradu Katani, u vreme cara Decija Trajana. Njenog mučitelja kazna je stigla brzo, izgazili su ga konji, koji su bez objašnjenja pomahnitali.

Ovu sveticu poštuju i katolici i pravoslavci, a posebno žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Pravoslavna crkva slavi je 5. februara po crkvenom, a 18. februara po gregorijanskom kalendaru.

(Wikipedia)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime