Naslovna Društvo Danas je Sveta Anastasija – dame ako izgovore ovo mogu da očekuju...

Danas je Sveta Anastasija – dame ako izgovore ovo mogu da očekuju čudo

0
Sveta Anastasija Sremska, foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu Anastasiju Sremsku.

Sveta Anastasija je hrišćanska svetiteljka i mučenica nastradala u Sirmijumu.

O njenom životu se malo toga pouzdano zna, osim da je ubijena u Dioklecijanovim progonima hrišćana. Većina priča o njoj je nastalo vekovima nakon njene smrti. Neke prenose da je bila rođena rimljanka, dok druge navode da je rođena u Sirmijumskoj oblasti.

Anastasija je, prema nekima, rođena u Rimu u domu senatorskom i bogatom, od oca paganina i majke hrišćanke. Od rane mladosti je postala hrišćanka. Otac ju je primorao da se uda za paganskog vlastelina Publija. Iako je bila u braku sa njim, Anastasija je odbijala da ima seksualne odnose sa njim. Zbog toga nju je muž mučio zatvorom i glađu. Kada je saznao da ona tajno odlazi u tamnice u posete hrišćanskim mučenicima još više je počeo da je muči. Posle nekog vremena Publije je poslat u Persiju i udavio se na putu. Tada je sveta Anastasija počela slobodno da služiti mučenim hrišćanima i da siromasima deli milostinju od svog velikog nasledstva. Potom je Anastasija otišla u Makedoniju, gde je pomagala gonjenim hrišćanima. Tamo je prepoznata kao hrišćanka zbog čega je uhvaćena i vođena na saslušanja i mučenja kod raznih sudija. Hrišćani veruju da kada je neki načalnik žrečeva Ulpijan hteo da ima seksualnu vezu sa njom, najednom oslepeo i umro. Hrišćani veruju da je osuđena na smrt glađu i da je u tamnici živela trideset dana bez hrane. Potom je stavljena u lađu sa još nekoliko hrišćana da bude potopljena, ali Bog nju je i od te smrti. Na kraju je nad vatrom privezana nogama i rukama za četiri koca i tako je preminula 304. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi je 22. decembra po crkvenom, a 4. januara po gregorijanskom kalendaru.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 kilometara od Soluna.

Veruje se da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapale sveću i izgovore ovu molitvu:

„Ovčica Tvoja Isuse, Anastasija, zove silnim glasom: „Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.“ Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.“

izvor: Wiki/pravoslavnacrkva.ch

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime