Naslovna Društvo Danas je Sveta mučenica Julijana – ispunjava želju uz ovu molitvu

Danas je Sveta mučenica Julijana – ispunjava želju uz ovu molitvu

0
Sveta mučenica Julijana, foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu mučenicu Julijanu.

Rođena je u Nikomidiji od roditelja neznabožaca. Kada je čula jevanđelsku propoved, ona se preobratila u hrišćanstvo. Neki rimski senator Elevsije je bio njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla, da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće postati eparh. Međutim Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila, da je ona hrišćanka, i da ne može stupiti sa njim u brak, dok on ne primi njenu veru. Elevsije se tada iznervirao i optužio je njenom ocu. Otac ju je kritikovao i tukao, pa je onda predado eparhu na mučenje. Eparh je naredi da je tuku, pa je onda svu izranjavanu i iskrvavljenu odveo u tamnicu. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da ju je Isus Hristos iscelio u tamnici, i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim vatra joj nije naudia. Videći to čudo, mnogi su poverovali u Isusa Hrista. U hrišćanstvo je prešlo pet stotina muškaraca i stotinu trideset ženskih. Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Tada je eparh osudio i Julijanu na posečenje mačem. Julijana je izašla na gubilište, pomolila se Bogu na kolenima i stavila glavu na panj. Glava joj je odsečena 304. godine. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Elevsija ubrzo stigla Božja kazna i da mu se na moru razbila lađa. Međutim on se nije udavio nego isplivao na neko ostrvo, gde su ga psi rastrgli i pojeli.

Običaji

Narodno verovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijete i izgovarajući ovu molitvu:

„Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.“

izvor: Wikipedia/Espresso

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime