Naslovna Društvo Današnji svetac pomaže da umirite dušu i pobedite nervozu

Današnji svetac pomaže da umirite dušu i pobedite nervozu

0
Sveti Makarije Veliki, foto Wiki

Makarije Veliki ili Makarije Misirski je bio egipatski monah i pustinjak iz 4. veka, jedan je od mlađih savremenika Antonija Velikog.

Otac mu bio sveštenik. Iz poslušnosti prema roditeljima oženi se, no žena mu ubrzo umre i on se udalji u pustinju gde provede punih šezdeset godina u trudu i borbi, unutrašnjoj i spoljašnjoj, za carstvo nebesko.

Makarije je živeo 97 godina. Devet dana pred smrt javili mu se iz onoga sveta Sveti Antonije i Sveti Pahomije i navestili mu da će kroz devet dana umreti, što se i dogodi. Još mu se pred samu smrt javio heruvim koji mu je otkrio u viziji blaženi svet nebeski, pohvalio trud i vrlinu njegovu i rekao mu, da je poslat da mu uzme dušu u Carstvo nebesko.

Makarije je vremenom uspeo da u tolikoj meri očisti svoju dušu od grešnih misli da ga je Bog obdario darom čudotvorstva, pa je tako, predanje kaže, ovaj svetitelj mogao i da vaskrsava mrtve. 

Njegovo smirenje izazivalo je divljenje kod ljudi i zavist među demonima, pa mu je tako jednom prilikom jedan demon rekao: “Ima samo jedno, u čemu te ja ne mogu nadvladati – to nije post, jer ja ne jedem nikad ništa; to nije ni bdenje, jer ja ne spavam nikad”.

– Nego šta je to? – upita ga Makarije.

– Tvoje smirenje – odgovori demon. 

Makarije je imao učenika, Pafnutija, kome je govorio: “Ne osuđuj nikoga, i bićeš spasen”.

Umro je 390. godine.

“Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Makarije. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.”

izvor: Wiki/dnevno.rs

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime