Naslovna Društvo Domu zdravlja „Ruma“ : Stigle vakcine protiv gripa

Domu zdravlja „Ruma“ : Stigle vakcine protiv gripa

0
Doktor, ilustracija, foto pixabay.com

Domu zdravlja „Ruma“ je 28.09.2020. isporučena količina od 2750 doza vakcina protiv gripa od čega je 150 namenjeno Gerontološkom centru „Srem“.

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, vakcinacija protiv gripa se sprovodi kod sledećih populacionih grupa i grupa sa povećanim rizikom:

Trudnica Lica starija od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu) hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (uključujući hipertenziju) metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI>40) bubrežnom disfunkcijom hemoglobinopatijom hroničnim neurološkim poremećajima lica sa malignim oboljenjima, bez obzira trenutni terapeutski status imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr.) izvršenom presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo Lica starija od 65 godina Članova porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi:

kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; kod dece, omladine i starijih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama.

Za potrebe vakcinacije pacijenti se javljaju svom izabranom lekaru (za odrasle, pedijatru ili ginekologu) radi zakazivanja termina.

(ruma.rs)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime