Naslovna Društvo Dame, srećan vam 8. mart – zanimljivosti o ovom prazniku

Dame, srećan vam 8. mart – zanimljivosti o ovom prazniku

122
0
Foto Cvećara Fragola

Međunarodni dan žena ili, kolokvijalno, 8. mart (Osmi mart), dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta.

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Zanimljivosti o ovom prazniku koje možda niste znali:

– Prvi Dan žena proslavio se 28. februara 1909. godine u SAD-u nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike, da bi iste godine u avgustu bila organizovana Međunarodna konferencija žena.

– Osmog marta 1910. godine, u Kopenhagenu je održana Druga konferencija žena socijalista, na kojoj je ustanovljen praznik Dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909.

– Kao Međunarodni dan žena, 8. mart (prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine.

– Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik.

– Ujedinjene nacije su od 1975. godine i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

– Godina 1975. bila je proglašena za Međunarodnu godinu žena.

– Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu, Azarbejdžanu, Jermeniji, Turkmenistanu, Ugandi, Vijetnamu, Tadžikistanu i na Kubi.

– Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene, muškarci normalno rade.

– Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

– Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa, 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 1950. godine.

-Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972), a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

– Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa „Tajm“ bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

– U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Žozine Mašel, 1971. godine.

– U Južnoafričkoj republici, Dan žena se obeležava 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji.

izvor: busticket4.me

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime