Naslovna Društvo Danas je praznik koji svaki hrišćanin treba da provede sa porodicom

Danas je praznik koji svaki hrišćanin treba da provede sa porodicom

162
0
Prepodobni Ksenofont i Marija, i sinovi njihovi Jovan i Arkadije, foto pravoslavie.cl

Danas je praznik posvećen celoj porodici jer se crkva i vernici sećaju života i stradanja Prepodobnog Ksenofonta i Marije, kao i njihovih sinova Jovana i Arkadija.

Prepodobni Ksenofont i Marija, i sinovi njihovi Jovan i Arkadije su bili ugledni i bogati Carigrađani, Ksenofont i Marija, življahu životom bogougodnim i svu pažnju posvećivahu hrišćanskom vaspitanju sinova svojih. Kada im sinovi porastoše, poslaše ih na nauke u Virit (Bejrut); no dogodi se, da bura potopi lađu. Promislom pak Božjim Jovan i Arkadije budu nekako spaseni i talasima izbačeni na obalu, ali na dva razna mesta, tako da svaki mišljaše za drugoga da je potonuo. Iz tuge jedan za drugim oni se oba zamonaše u dva razna manastira. Posle dve godine ožalošćeni njihovi roditelji dođu u Jerusalim na poklonjenje svetinjama. Tamo pomoću prozorljivosti jednoga duhovnika sastanu se najpre brat s bratom, a potom i roditelji s decom svojom. Iz blagodarnosti prema Bogu Ksenofont i Marija razdadu sve svoje imanje siromasima, a oni se oboje zamonaše. Dirljiva istorija ove četiri svete duše jasno pokazuje kako Gospod divno rukovodi sudbom onih, koji u Njega veruju; kako popušta na njih muku i žalost, da bi ih posle, još većma ojačane u veri, uveo u što veću radost. Umrli su u V veku.

Članovi ove čestite porodice živeli su posvećeni Bogu sve do kraja svog života. Njihov praznik danas je praznik svakom doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale sveće – roditelji za Ksenofonta i Mariju, a deca za Jovana i Arkadija. Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno u šetnji i druženju. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih “bapskim” pričama, današnji dan provedite pored svojih najmilijih. Pričajte, šalite se i smejte se. Videćete, ljubav će vam se vratiti stostruko!

(Wiki/dnevno.rs)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime