Naslovna Društvo Danas slavimo Svetu Emiliju – majku petoro hrišćanskih svetitelja

Danas slavimo Svetu Emiliju – majku petoro hrišćanskih svetitelja

16
0

Sveta Emilija je hrišćanska svetiteljka. Bila je majka svetog Vasilija Velikog, svetog Grigorija Niskog i svete Makrine.

U mladosti je želela ostati doživotnom devojkom, ali je prinuđena u brak. Rodila je devetoro dece, i tako ih nadahnula duhom Hristovim, da su petoro od njih postali svetitelji hrišćanski, i to: Vasilije Veliki, Grigorije, episkop niski, Petar, episkop sevastijski, Makrina i Teozvija. Emilija je provela mnogo svojih kasnijih godina življenja sa svojom starijom kćerkom, Makrinom. Makrina je imala dubok uticaj na majku.

Sa njenim suprugom više nije bilo, Emilija i njena kćerka su živeli život posvećen hrišćanstvu, okruženi slugama koje su tretirali kao jednake, na insistiranju Makrine. Njihov asketski način života privukao je žene koje su stvorile manastirsku atmosferu, u kojoj se jedan smatrao bogatim ako je živela čist i hrabar hrišćanski život i zanemarivala su materijalističku privlačnost zemaljskih užitaka i imanja.

U starosti je ustrojila manastir gde je živela sa svojom ćerkom Makrinom, i gde je preminula 8. maja (21. maja) 375. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi je 8. maja po crkvenom, a 21. maja po gregorijanskom kalendaru.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime