Naslovna Društvo Sveti Aleksije Rimski – Današnji dan posvetite roditeljima

Sveti Aleksije Rimski – Današnji dan posvetite roditeljima

31
0
Sveti Aleksije Rimski, foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Aleksija Rimskog, u narodu poznatog i kao „Čovek Božji“. Smatra se zaštitnikom putnika, bolničara, prosjaka, hodočasnika i dadilja.

Sveti Aleksije je hrišćanski svetitelj. Rođen je u gradu Rimu.

Za vreme vladavine cara Honorija u Rimu je živeo visoki carski dostojanstvenik Jevtimijan, vrlo ugledan i vrlo bogat. I on i njegova žena Aglaida su živeli hrišćanskim načinom života. Iako je bio bogat, Jevtimijan je samo jedanput dnevno jeo, i to po zalasku sunca. Imali su sina jedinca – Aleksija. On je prinuđen da se oženi ali je te iste noći ostavio i ženu i porodicu, seo u lađu i došao u grad Edesu u Mesopotamiji gde je bio poznati lik Isusa, poslat od Hrista caru Avgaru. Kada se poklonio tome liku Aleksije se obukao u odelo prosjaka i kao prosjak je živeo sedamnaest godina u tom gradu, neprestano se moleći Bogu u paperti crkve Presvete Bogorodice. Kada se tu pročuo kao bogougodnik, on je otišao odatle, seo u lađu da ide u Laodikiju, ali lađa je zanesena i doplovila čak do Rima. Smatrajući to kao prst Božji, Aleksije je rešio da ide u dom svoga oca i da kao nepoznat tu produži svoj život i podvig. Otac ga nije prepoznao, ali mu je iz milosrđa dozvolio da živi u dvorištu u jednoj kolibi. Tu je Aleksije proveo još sedamnaest godina živeći samo na hlebu i vodi

Postoji važan običaj na ovaj praznik, a to je da ne treba odbiti osobu koja od vas traži milostinju. Svako dobro delo ostaje zapisano, a ukoliko niste u mogućnosti nekome da pomognete materijalnim stvarima, uputite mu lepu reč ili se pomolite za njegov život i zdravlje.

Preminuo je 30. marta 411. godine, po gregorijanskom kalendaru.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime