Naslovna Društvo Filmovi o pandemijama sve popularniji – predstavljamo 3+1 (VIDEO)

Filmovi o pandemijama sve popularniji – predstavljamo 3+1 (VIDEO)

0
Film Contagion, foto screenshot Youtube

Od kako se pojavio koronavirus, porastao je broj pregleda filmova sa sličnom tematikom. Tačnije filmova o raznim pandemijama.

Neko se na taj način suočava sa strahom od trenutne pandemije, dok drugi samo traže razonodu. Donosimo vam 3+1 filmovaa koji su iz dana u dan sve popularniji iako su nastali ne baš u skorijoj prošlosti.

1.Zaraza (Contagion 2011.)

Zaraza (engl. Contagion) je američki horor/triler iz 2011, režisera Stivena Soderberga. Film prati pokušaj međunarodnog tima naučnika da suzbije epidemiju smrtonosnog virusa. Premijerno je prikazan 31. avgusta na 68. Filmskom festivalu u Veneciji.

2. 28 dana kasnije (28 Days later 2002. )

Film počinje iznenadnim upadom aktivista pokreta za zaštitu životinja u istraživački centar pun zaraženih majmuna. Tom prilikom oslobađa se smrtonosni virus, koji inficirane dovodi u stanje ubilačkog besa. U roku od 28 dana, cela populacija planete je desetkovana, a malobrojni preživeli pokušavaju da spasu budućnost, što nije jednostavan zadatak jer virus nije jedina pretnja…

3. Smrtononsni virus (Outbreak 1995.)

Outbreak je američki film katastrofe snimljen 1995. u režiji Wolfganga Petersena. Radnja prikazuje epidemiju hemoragične groznice u jednom kalifornijskom gradiću izazvanu mutiranim virusom koji je donio majmun prokrijumčaren iz Zaira. Protagonisti filma su civilni i vojni stručnjaci koji se očajnički bore da zaustave širenje bolesti na ostatak SAD i svijet.

Film je imao solidan komercijalni uspjeh i uglavnom dobre kritike. Njegovom uspehu je doprinelo i izbijanje epidemije ebole u Centralnoj Africi samo nekoliko meseci nakon premijere, što je temu učinilo aktualnom svjetskoj publici.

+ 1 World War Z (2013)

Dodali smo +1 jer nije u pitanju film sa klasičnim virusom koji se prenosi. Priča filma “World War Z” se centrira oko predstavnika Ujedinjenih nacija, Gerija Lejna, koji putuje po svetu inficiranom zombi virusom u nadi da pronađe njegovo poreklo i pomoću njega realizuje protivotrov i zaustavi ovu apokalipsu dok još uvek ima ljudi koji nisu zaraženi.

Srem Portal

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime