Naslovna Društvo Speedtest: Proverite brzinu vašeg interneta samo jednim klikom

Speedtest: Proverite brzinu vašeg interneta samo jednim klikom

0
internet speedtest

Internet se danas koristi svakodnevno, skoro na svakom koraku. Učenje, rad od kuće, striming i gejming, konsultacije sa raznim stručnjacima, kontrolisanje kamera video nadzora i slični poslovi u današnje vreme više nego ikada zavise od interneta.

Da bi sve to funkcionisalo kako treba, neophodno je imati stabilnu konekciju. U želji da nam obavljanje svega, od učenja, rada do gejminga bude što lakši potreban nam je što brži internet.

speed test

Provera brzine interneta ili (speedtest) nikada nije bila brža i lakša. Za tridesetak sekundi dobićete tačne i pouzdane informacije o tome koliko je brz Vaš internet. Preko samo dva do tri klika proveriti upload i download brzine vaše internet i WiFi konekciju. Informacija koju šaljete ovom proverom jeste samo vaša IP adresa a i ona je zaštićena politikom privatnosti. Dakle, nikakvi drugi podaci o vama kao korisniku interneta neće biti korišćeni, a samim tim ni objavljeni, sem IP adrese. Sve je potpuno besplatno, pouzdano i sigurno za Vas i uređaj preko kog testirate brzine. Veliki broj faktora utiče na brzinu Vašeg interneta. U slučaju da primetite nešto sporiji rad, odnosno brzinu interneta, ovaj test je sjajan način da proverite o čemu se radi. Dobićete jasan uvid na kojim brzina radi Vaš upload i download.

Brzina interneta vam je veoma važna za sve, od rada kod kuće preko gejminga i striminga. Rad od kuće je nešto što je sve zastupljenije. Video konferencije, VPN konekcije, preuzimanje i slanje velikih fajlova i svaki drugi zadatak vezan za posao zavisi od brzine i stabilnosti vašeg interneta. Pored brzina ovim testom lako možete proveriti i Ping koji je veoma važan gejmerima. Gejming uz nizak ping je garant igranja igrica bez kočenja i prekida.

Hajde da u kratkim crtama objasnimo šta je to Download speed, šta Upload speed a šta Ping. Download speed ili “brzina skidanja” nam govori koliko vremena je potrebno da se neki podatak preuzme sa servera i skladišti, tj “skine” na vaš uređaj. Upload speed nam govori koliko brzo informacija ili neki fajl putuju od vašeg računara ili uređaja koji koristite do nekog servera. Ping meri brzinu odgovora konekcije. Što je niži pink, niža latencija to će sve brže i lagodnije da se odvija. Ping može biti veoma značajan u aplikacijama gde je tajming od presudnog značaja. Gejmeri, zamisliti igranje Fornite-a sa lošim Pingom…

Brzinu interneta možete testirati na gotovo svim uređajima sa gotovo svim operativnim sistemima. Možete testirati brzinu na Windows ili Mac računarima, brzinu na iOs i Android uređajima ili Apple TV-u. Razvoj tehnologije a samim tim i interneta omogućava ogromne, nekada nezamislive brzine.

Za šta nam je dobra brzina od npr 75 Mbps?

U redu, testirali se brzinu vašeg interneta i Download speed je 75 Mbps. Koliko je to dobro i za šta? Uz ovu brzinu možete bez problema slati e-mailove, pretraživati društvene mreže, obavljati onlajn kupovinu ili strimovati neki video, film ili seriju. Primer: Gledanje filmova na Netflixu zahteva 3 Mbps za SD snimke. Ukoliko želite snimke HD kvaliteta potrebno vam je 5 Mbps. Za 4K snimke ili Ultra HD potrebno je 25 Mbps. Pri tome, morate imati u vidu da je gledanje Netflixa jedina Stavka koja troši internet u tom momentu! Dakle, više uređaja na WiFi mreži koji su na aplikacijama koje troše dosta interneta i film u 4K na Netflix-u na brzinu od 75 Mbps, nije baš dobra ideja. To možete raditi na internetu većih brzina, na primer 250 Mbps.

Za šta nam je dobra brzina od npr 250 Mbps?

Download speed od 250 Mbps je dobra za sve kao i naravno svaka niža od nje, ali donosi dodatne pogodnosti. Sa njom možete gledati više 4K snimaka istovremeno ili bez problema i poteškoća emitovati uživo u toj rezoluciji.

Za proveru brzine vašeg interneta kliknite na sajt www.SpeedNetz.com

 

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime