Naslovna Društvo Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju u Nemačku?

Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju u Nemačku?

0
nemacka-državljani Srbije

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu upozorila je danas da su u toj zemlji na snazi rigorozne mere zbog velikog broja novozaraženih korona virusom i ukazala na ograničenja za ulazak uz zemlju uz preporuku da se odustane od putovanja koja nisu preko potrebna.

„Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Nemačku, a putovanja u Nemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena“, navedeno je u saopštenju Ambasade Nemačke, u kojem se podseća na uslovima pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u tu zemlju.

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku, ali je u saopštenju Ambasade sugerisano da „generalno treba izbegavati putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji

Ambasada preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije i preporuke za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U načelu, za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom – supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici.

Oni si dužni da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj, poput izvoda iz matične knjige venčanih ili izvoda iz matične knjige rođenih.

Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice – punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje, poput rođenje deteta, venčanja ili sahrane, a pri ulasku u zemlju moraju dati na uvid potvrdu ili ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu.

Takođe, državljanima Republike Srbije koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Osim toga i nadalje važe obaveze digitalne prijave ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave posredstvom linka: http://www.einreiseanmeldung.de/, gde postoji i obrazac na srpskom jeziku.

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u pdf-formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom prijave za let kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

Državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo virusa kovid 19, a bez negativnog rezultata testa ulazak u avion neće biti odobren.

Pored toga, sva građani koji iz Srbije ulaze u Nemačku dužni su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju, u kućnoj samoizolaciji.

Najranije peti dan po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan.

U slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom izazvanom virusom kovid 19, u ovom trenutku se ne može isključiti da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere, pa stoga važi da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još uvek ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku upozorila je Ambasada Nemačke u Beogradu.

Putnicima koji ispunjavaju uslove preporučuje se da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji.

RTV

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime