Naslovna Vesti dana Korona vesti dana: Vakcinacija najkasnije u januaru, moguće i krajem decembra

Korona vesti dana: Vakcinacija najkasnije u januaru, moguće i krajem decembra

0
covid-fajzer-vakcina
reuters

Korona vesti dana –

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija krenuti kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra.

„Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine. Da li ćemo pre kraja ove ili početkom sledeće godine krenuti u vakcinaciju, zavisi od stručnih tela u zemlji, od zdravstvenih vlasti, kada one odobre“, rekao je Vučić u Inđiji na pitanje u vezi sa vakcinama.

Ponovio je da će prve količine, svakako dve, a možda i tri različite vakcine, stići do kraja godine, što, ističe, pokazuje da je Srbija među zemljama koje su se najbolje ponašale i zahvaljujući ugledu u svetu uspele da obezbede vakcine sa različitih destinacija.

Vakcinacija svakako najkasnije u januaru, a nadam se već i krajem decembra, dodao je Vučić.

„Kada kažem da ćemo nešto da uradimo, mi to i uradimo. Možda zakasnimo par dana, ali uradimo. Bićemo ispred drugih u svemu“, rekao je Vučić i podsetio da su kritike stigle i na račun bolnice u Batajnici, što je otvaranje kasnilo par dana u odnosu na najavljeno, ali ostaje činjenica da je urađeno ono što je malo zemalja u svetu uradilo.

Podsetio je da se očekuje otvaranje bolnice u Kruševcu, za tri, četiri dana.

Gledaćemo da građanima ponudimo sve vrste vakcine

Vučić je izjavio da će se Srbija truditi da građanima ponudi sve vrste vakcina protiv korona virusa, a lično smatra, kaže, da je svaka vakcina koja je dobila odobrenje – dobra.

Vučić je objasnio da je Srbija već naručila Fajzerove vakcine i da će, uz još jednu ili dve zemlje u Evropi, biti jedina zemlja koja će neke količine te vakcine dobiti do kraja godine.

„Videćemo kako će to da teče“, rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija veliki deo Fajzerovih vakcina dobiti u januaru i februaru, po ugovoru 340.000 doza vakcina, što je doza za 170.000 ljudi.

Podsetio je da se ruska vakcina Sputnjik V trenutno ispituje u Srbiji, te da se čeka registracija kineske vakcine u Kini, koja je već registrovana u Bahreinu i Emiratima.

Vučić je rekao da je bilo razgovora i sa kompanijom Moderna, koja vakcinu može da isporuči tek krajem sledeće godine, te da će se razgovarati i sa kompanijom Džonson i Džonson.

„Gledaćemo da ponudimo ljudima u Srbiji sve vrste vakcina, pa neka biraju, što mislim da je fer. Ja mislim da je svaka vakcina dobra. Kad mi vi sa N1 budete rekli da neka vakcina nije dobra, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“, kazao je Vučić.

Otvaranje kovid bolnice u Kruševcu u petak ili subotu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da bi nova kovid bolnica u Kruševcu mogla da bude otvorena u petak ili subotu.

„Verujem da ćemo se u petak ili subotu videti u Krusevcu i da ćemo tako moći i našem narodu u centralnom i južnom delu zemlje da pomognemo dodatnim kapacitetima“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kakva je aktuelna situacija po pitanju korone u zemlji, Vučić je rekao da se brojevi zaraženih smanjuju, ali da su bolnice i dalje prepune.

„Smanjuju se brojevi i danas su po pitanju zaraženih bolji, do 10 sati sam video brojeve i bolji su nego prošle nedelje istog dana“, kazao je Vučić.

Značajno je manje zaraženih, ali imamo 9.400 obolelih od korone u bolnicama, napomenu je Vučić.

Dodaje da, na primer, Hrvatska ima u bolnicama 2.800 ljudi, a nije od naše zemlje i manja manja tri ili četiri puta.

Vučić je zahvalio lekarima što pomažu svom narodu i istakao da su oni naši heroji.

„Brojevi jesu nešto bolji, a da li će biti obavezni PCR testovi za ulazak, moguće je čak, videćemo to, ukoliko nam Evropa, bude tražila to i za izlazak iz zemlje. Ipak, ne mislim da će biti velikog ni priliva niti odliva kao svake godine. Pandemija je uradila svoje i mnogi ljudi su ranije došli u zemlju, a mnogi će ostati u zemljama gde su danas“, naveo je on.

Ti ljudi, dodaje, vide da se Srbija mnogo bolje bori, nego oni koji su nam držali predavanja,

„Postoje neke televizije koje su stalno puštale doktore iz Beneluksa i držale nam predavanja kako je tamo fantastično, a te zemlje imaju više mrtvih nego u Srbiji. To vam je zato što su naučili da smo u svemu najgori“, rekao je Vučić.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime