Naslovna Kultura Na današnji dan – izašle prve novine u Srbiji

Na današnji dan – izašle prve novine u Srbiji

31
0
Novine Srbske, foto Wikipedia

Novine srbske (u današnjoj transkripciji Srpske novine) su bile prve novine u Kneževini Srbiji.

Pojavile su se 5/17. januara 1834. godine, pod uredništvom Dimitrija Davidovića u Kragujevcu, a nastavile u Beogradu, u vreme kada je Srbija počela da se izgrađuje kao moderna građanska država. Novine srbske bile su pre svega službeni list Kneževine Srbije, koji je u toku Davidovićevog uredništva imao i obeležje političkog glasila.

Prvobitno nedeljnik, novine su u periodu 1843-mart 1849. izlazile dva puta sedmično, potom do kraja 1872. tri puta sedmično, da bi od 1873. postale dnevnik, osim u periodu Prvog svetskog rata, kada je bilo velikih neredovnosti u izlaženju.

Prvi naziv je bio „Novine srbske“ do 24.12.1842. Od 2.1.1843. naziv je „Srbske novine“. Od 3.1.1870, treći naziv je „Srpske novine“. Datumi su po tadašnjem građanskom, julijanskom kalendaru, kako je štampano i u samim novinama.

Cenzura

Čim su se pojavile novine, knez Miloš Obrenović im je odredio cenzuru:

-Da se ništa u novine ne stavišto bi bilo kao primječanije sobstveno samog našeg novinara o politiki i postupku strani Deržava, a osobito da se ne podkradu u novinama našim reči slobodomislene.

– Da ništa takovo u naše novine ne uđe, što bi protivno bilo stranim Deržavama, jer ja neću, da se i jedan kabinet strani i jedno strano lice, od naše strane uvređeno nađe.

– Voobšče pak u novine naše ništa se drugo o stranim Deržavama ne meće, razvje toliko, koliko u stranim novinama piše, više ni riječi.

– Da se ni ono u nutra ne stavlja što bi našoj politici u čemu god, budi najmanjem protivno bilo.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime