Naslovna Kultura Ruma: Predstavljeni novi Zbornici

Ruma: Predstavljeni novi Zbornici

35
0
Foto: Ruma.rs

Zavičajni muzej Ruma spada u retke muzeje koji imaju svoju periodičnu publikaciju, a rumskoj publici su u četvrtak predstavljeni novi Zbornici broj 8 i 9, o kojima su govorili recenzenti: muzejski i naučni savetnik dr Drago Njegovan i dr Branislav Popović, iz Leksikografskog odeljenja Matice Srpske.

Pored rumske opštine zbornici sadrže istraživanja i za teritorije koje obuhvata Zavičajni muzej: Pećinci, Stara Pazova, Inđija, ali se odnose i na celo područje Srema i Vojvodine, kulturološko područje koje obuhvata isti mentalitet, običaje i istoriju, kazala je mr Branislava Konjević, direktorica Zavičajnog muzeja Ruma.

Zbornik broj 8 je posvećen prisajedinjenju Srema i drugih vojvođanskih oblasti Srbiji, ali se u njemu nalaze i veoma mnogo drugih korisnih priloga iz oblasti arheologije, istorije, posebno zavičajne.

Zbornik broj 9 je posvećen osmovekovnom trajanju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, naravno sa naglaskom na pravoslavlje u Sremu. Tu su i drugi značajni radovi iz zavičajne istorije.

Dr Njegovan smatra da zbornici Zavičajnog muzeja poseduju visoki naučni kvalitet, te da bi naredni, jubilarni, deseti Zbornik trebao da se objavi kao bibliografija,kako bi se na jednom mestu videlo sve ono o čemu i na koji način je pisano, što će pokazati vrednost publikacija.

(ruma.rs)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime