Naslovna Društvo Manji računi za struju: kako da kuhinjski uređaji troše manje energije?

Manji računi za struju: kako da kuhinjski uređaji troše manje energije?

0

Kuhinja je mesto od posebnog značaja za svaki dom. Tu svaki dan počinje šoljicom tople kafe ili čaja, tu se priprema hrana i obeduje, a porodica zajedno provodi vreme. Za veći komfor i bolju funkcionalnost, moderne kuhinje su pune kuhinjskih aparata bez kojih se ne može zamisliti jedan savremen dom, a svi oni troše energiju.

Da biste smanjili utrošak energije a time i vaše račune, možete uraditi nekoliko stvari. I ne samo da ćete uštedeti novac, već će pravilnom upotrebom kuhinjski aparati duže trajati i efikasnije raditi. S obzirom, da smo danas sve više vezani za svoje domove, da sve više ljudi radi od kuće, pa se sve više koriste kućni aparati, evo nekoliko saveta kako da smanjite utrošak energije i uštedite novac.

#1 Kupujte energetski efikasne uređaje

Prvi i najvažniji korak je izbor energetski efikasnih kuhinjskih aparata. Kuhinjski uređaji poput frižidera, mašine za pranje sudova ili šporeta na sebi imaju nalepnicu energetskog razreda kojem pripadaju. Energetska nalepnica pruža informacije o potrošnji energije i vode kada su u pitanju veliki kućni aparati.

Od 1. marta 2021. godine Evropska unija je izdala novu nomenklaturu pa će se umesto klasa A+++, A++, A+, A, B, C i D, primenjivati klase bez „+“ oznake, A, B,C, D, E, F i G. To praktično znači da klasa A menja klasu A+++, klasa B menja klasu A++ i tako redom.

Šta to znači u praksi? Na primer, ugradni frižideri istih zapremina a različitih energetskih razreda, će trošiti i različitu količinu energije. Pa će onaj sa oznakom A trošiti mnogo manje električne energije nego onaj sa oznakom C.

Zato kada kupujete kuhinjske uređaje obratite pažnju na energetski razred čiju oznaku uređaj nosi, jer će vam računi za struju biti manji i za nekoliko desetina procenata.

tiganj kuhinja. priprema min

#2 Koristite veličinu uređaja shodno potrebama 

Mašine za pranje veša, sudomašine, frižideri i šporeti su vremenom postajali sve moderniji i dizajnirani su tako da budu energetski efikasniji u odnosu na modele od pre desetak godina. Međutim, kod potrošača je sve više primetna zainteresovanost za uređaje velikih zapremina.

Od proizvođača se očekuje da njihove veš mašine u jednom pranju mogu oprati deset i više kilograma veša, da u frižider može da stane duplo više hrane i sl. Kuhinjski aparati velikih dimenzija će srazmerno svojoj veličini, trošiti i više električne energije. To automatski poništava uštedu koju smo stvorili novim tehnologijama i dizajnom.

Zato odaberite uređaj koji će zadovoljiti vaše potrebe. Ne preterujte sa veličinom odnosno zapreminom aparata. Ako često idete u nabavku pa u frižideru držite samo nekolio boca vina, limun i još par namirnica, da li vam je zaista potreban frižider zapremine 300 litara? Naravno da ne. Manji uređaj iste energetske klase će trošiti i manje energije za rashlađivanje. Isto je i sa mašinom za pranje veša ili sudova. Ako živite sami, sigurno je da će vam biti potrebno da operete manje veša ili posuđa, pa zato da biste smanjili utrošak energije i sačuvali novac, birajte kućne aparate koji su manji, odnosno koji mogu optimalno zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva.

#3 Ne ostavljajte uređaje u stanju pripravnosti

Zbog svoje namene da namirnice drže u svežem ili zamrznutom stanju frižideri i zamrzivači moraju biti stalno uključeni na električnu mrežu. Međutim, za razliku od njih postoji puno uređaja koje ako ne isključite, prelaze u stanje mirovanja, odnosno pripravnosti, ali i tada troše određenu količinu električne energije. Možda na dnevnom nivou to i nije neka prevelika količina struje, ali ako uzmete u obzir da oni rade sedam dana u nedelji, odnosno 365 dana u godini, shvatićete da to zapravo i nije zanemarljiva količina energije koju potroše.

Pa tako, nakon što završite sa zagrevanjem hrane u mikrotalasnoj pećnici ili sa pranjem sudova u sudomašini isključite aparate na prekidaču, ili još  bolje – isljučite kabal sa priključka za napajanje. Pokušajte da steknete naviku da isključujete uređaje na ovaj način i uverićete se da će se račun za utrošenu električnu energiju smanjiti.

mikrotalasna pecnica tanjiri hrana min

#4 Uštedite energiju tokom kuvanja

Zdrav i kvalitetan obrok je jako važan za naše zdravlje, a da bi ga pripremili za sebe i članove svoje porodice moramo u upotrebiti ringle ili rernu. Naravno, kao i svi drugi uređaji i šporeti koriste električnu energiju. Međutim, postoje neki jednostavni načini kako da potrošite manje energije dok kuvate.

Razmislite o tome da češće koristite mikrotalasnu rernu, jer je ona daleko efikasnija nego kad podgrevate hranu na tradicionalnom šporetu ili indukcionoj ploči. Takođe, ako želite sebi pripremiti čaj, kuvajte vodu u čajniku a ne u džezvi jer će voda u njemu pre proključati.

Koristite samo onoliko vode koliko vam je potrebno. Za zagrevanje veće količine vode, biće vam potrebno više energije a višak proključale vode koju ne iskoristite prosućete, baš kao i energiju koju ste upotrebili da tu vodu zagrejete. Kada kuvate, uvek poklapajte lonce i šerpe. Na taj način će voda brže proključati a utrošak električne energije će biti manji.

Na kraju, isklučite ringlu ili rernu nekoliko minuta pre nego što se hrana potpuno skuva – jer će one još uvek zadržati toplotu i kuvati ili peći jelo, a energiju neće trošiti.

#5 Uštedite energiju i kada rashlađujete ili zamrzavate hranu

Osim energetskog razreda i odgovarajuće veličine, jako je bitno da osigurate da vaš rashladni uređaj radi efikasno. Nikada u frižider ne stavljajte hranu koja se nije ohladila, jer će u tom slučaju uređaj više raditi kako bi se postigla željena temperatura unutar aparata. Takođe, nikada ne ostavljajte vrata otvorena duže vreme.

Od velike je važnosti za pravilan rad da frižider bude napunjen hranom u onoj meri u kojoj to proizvođač propisuje. Prazan frižider će trošiti više energije za rashlađivanje baš kao i kada je prepunjen. Zato skladištite optimalnu količinu namirnica u frižideru i tada će uređaj najmanje trošiti, jer namirnice koje su već ohlađene će takođe rashlađivati hranu koju tek odlažete u vaš uređaj.

#6 Iskoristite sudomašinu na najbolji mogući način

Baš kao i kod frižidera, i mašine za pranje sudova će najbolje raditi i biti najefikasnije upravo kada su potpuno napunjene. Tada će osim manjeg utroška energije, biti i manja potrošnja vode, a posuđe će biti bolje oprano.

Ako nakon pranja želite da osušite sudove, a želite da uštedite energiju, to možete uraditi prirodnim putem. Izvadite posuđe iz sudomašine, poređajte ga na stalak za sušenje i jednostavno sačekajte neko vreme da se potpuno osuši.

Iskoristite ove savete kako biste povećali energetsku efikasnost vaših kućnih aparata. Uštedećete novac, produžiti radni vek vaših aparata, a istovremeno ćete doprineti čuvanju životne sredine.

autor: Srbijanka Stanković

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime