Naslovna Kultura Muzej Srema – izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“

Muzej Srema – izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“

0
Muzej Srema, izložba fotografija

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovice, 26. aprila, biće postavljena izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“.

Pokrovitelj izložbe je Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu.

Autor izložbe posvećene žrtvama srpskog naroda, pripadnicima britanskih jedinica za specijalne operacije (SOE) i svima koji su, tokom rata, pružali podršku jugoslovenskim narodima u borbi za oslobođenje otadžbine, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Nik Ilić, u najavi izložbe ističe da je srpski narod prvi u Evropi ustao protiv zajedničkog neprijatelja i za to platio ogromnu cenu, veću nego američki, francuski i britanski narodi zajedno.

„Vlada Velike Britanije od prvog dana pružala je pomoć srpskim borcima, najpre Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kojom je komandovao pukovnik, kasnije general Mihajlović, a zatim Narodnooslobodilačkoj vojsci maršala Tita. Srpski narod je, zajedno sa svojim saveznicima, prvi poveo borbu protiv okupacije, a zajedno s njima borili su se i pripadnici Jedinice za specijalne operacije (SOE) od kojih su sedmorica sahranjeni u Beogradu. Ova izložba posvećena je njima“, rekao je pukovnik Nik Ilić.

Izložba je u prethodnih nekoliko meseci posetila muzeje i galerije u nekoliko gradova i opština naše zemlje a sada je red došao i na Sremsku Mitrovicu.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime