Naslovna Business Niže akcize na gorivo za poljoprivrednike

Niže akcize na gorivo za poljoprivrednike

0
Gorivo, benzinska pumpa, ilustracija, foto pixabay.com

Odluka Vlade Srbije kojom se osigurava snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene, pripremljena je i trebalo bi danas da bude usvojena. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država će se odreći 20 odsto akcize i ukinuti carinu na uvoz sirove nafte iz trećih država, a trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara.

Kako je rekao, narednih mesec i po poljoprivrednicima je garantovano snabdevanje po ceni od 179 dinara po litru evrodizela. Vozači, kako stručnjaci kažu, plaćaće sličnu cenu kao do sada. Pod uslovom da na berzi cene ne odu do neba.

Trenutno je na snazi Uredba kojom su “zamrznute” cene benzina na 171 dinar, a dizela na 179 dinara. Ovakva računica, međutim, značila bi poslovanje sa gubitkom za pumpadžije, jer nabavna cena već premašuje prodajnu za više od deset dinara. Zato su danima apelovali na nadležne da “odmrznu” cene i smisle rešenje.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da je država donela meru koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama:

– Smanjenim akcizama budžet će imati smanjen prihod, ali javne finansije mogu da izdrže taj trošak. Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država preuzima na sebe, kao što smo preuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građane.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime