Naslovna Vesti dana Pala Holandska vlada

Pala Holandska vlada

0
holandska vlada

Kolektivna ostavka – pala vlada Holandije

Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci.

To je hiljade porodica odvelo u finansijsku propast, prenosi nacionalna televizija NOS.

Rute će kasnije danas o toj odluci obavestiti kralja Vilema-Aleksandera i održati konferenciju za novinare, prenosi Rojters.

To je treći put da je kabinet Rutea pao zbog afere o dodacima za brigu o deci, dva meseca pre izbora za donji dom parlamenta.

Parlamentarna istraga zaključila je prošlog meseca da je učinjena neviđena nepravda nedužnim porodicama, koje su bile prisiljene da vrate desetine hiljada evra dodeljenih subvencija, što je dovelo do nezaposlenosti, bankrota ili razvoda, preneo je ranije Gardijan.

Rute, koji se nalazi na funkciji od 2010. godine, rekao je krajem prošlog meseca da je afera, koja se proteže gotovo tokom čitave protekle decenije, bila sramotna.

Otprilike 10.000 porodica dobilo je naknadu u iznosu od najmanje 30.000 evra.

Porodice su ove nedelje podigle optužnice protiv petorice političara, uključujući ministra finansija Vopkea Hoekstre i ministra ekonomije Erika Viebesa, zbog njihove uloge u lošem upravljanju subvencijama.

holandska vlada

B92

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime