Naslovna Kultura Ples salsa

Ples salsa

0
Ples salsa, foto screenshot

Reč „salsa“ znači „sos“, a nastala je u Njujorku u nedostatku izraza za nove plesove koji su se pojavili u tom gradu.

Termin „salsa“ se koristio za ceo spektar različitih karipskih plesova: rumbu, son montuno, mambo, ča-ča, danzon, plenu, bombu, merenge itd. Kasnije se taj izraz upotrebljavao za novonastali ples, koji je danas poznat kao „salsa“.

Tipovi salse


Postoje mnogi stilovi salse: kubanski, portorikanski, kolumbijski, Njujork, L. A. i drugi. Salsa se igra uz muziku od osam taktova, koji su podeljeni na dva dela od po četiri takta. Od ta četiri takta, salsa obično koristi tri, dok je jedan takt pauza. Međutim, na taj jedan takt može da se odigra tep, kik itd. Muzika obično podrazumeva komplikovan i brz ritam udaraljki. Salsa muzika je spoj tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latino-američkih ritmova koji su preneti sa Kube i Portorika do Njujorka tokom migracija, negde između 1940-ih i 1970-ih godina. Postoje podeljena mišljenja da li je salsa nastala na Kubi ili u Portoriku. Na oba ostrva to je glavni ples i poznat je širom sveta.

Plesni koraci

Plesni koraci koji se igraju u kubanskoj salsi potiču od kubanskog sona, ali su na njih imali uticaj i drugi kubanski plesovi, kao što je mambo, ča-ča, guarača, čangui, rumba, jambu i drugi.
Salsa je u suštini veoma jednostavan ples sastavljen od šest koraka na osam muzičkih bita. Kada se dobro savladaju i uvežbaju ti osnovni koraci, a samim tim i ritam, onda je učenje raznih figura veoma jednostavno. Devojke čak ne moraju sve ni da ih znaju već treba da nauče da dobro prate partnere.

izvor: Wiki

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime