Naslovna Društvo Prema verovanju danas izgovorite ove reči i dajte snagu i volju bližnjima

Prema verovanju danas izgovorite ove reči i dajte snagu i volju bližnjima

0
Foto orthodoxiagkalia.gr

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetih Dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih 10. januara po gregorijanskom kalendaru.

Nikomidijski mučenici su prema srednjovekovnoj legendi hrišćani koji su zbog svoje hrišćanske vere masovno pogubljeni 302. godine u gradu Nikomidiji. U crkvenom predanju se pominju kao Svetih dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih, iako je moguće da je broj žrtava preuveličan.

Car Maksimijan je, bio ogorčen širenjem crkve hrišćanske u gradu Nikomidiji. Pred Božić 302. godine, saznavši da se svi hrišćani tim praznikom skupljaju u crkvu, naredio je da se toga dana crkva opkoli vojskom i zapali zajedno sa svim hrišćanima koji se u njoj budu zatekli. Kada su se hrišćani okupili u crkvi, posle pola noći, njegovi vojnici su opkolili crkvu, carev izaslanik je ušao u crkvu i objavo carevu zapovest, da odmah svi prinesu žrtvu idolima ili će biti svi živi spaljeni. Okupljeni hrišćani su to odbili i vojnici su zapalili crkvu tako da su svi pristuni izgoreli u plamenu.

Nikomidijske mučenike slave pravoslavna i rimokatolička crkva.

Prema verovanju danas ukoliko želite sebi i svojim bližnjima da ulijete snagu i volju da uspešno savladaju sve prepreke, izgovorite ove reči:

„Mučenici Gospodnji, blažena je zemlja koja se napila vaše krvi i sveto je mesto koje je primilo vaša tela: U podvigu, đavola pobediste i Hrista sa slobodom propovedaste!

Njega kao Blagoga molite da spase duše naše.“

Amin.

izvor: Wiki/Telegraf.rs

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime