Naslovna Društvo Prepodobni Maksim Ispovednik – molitva ovom svecu otklanja patnje pravednima

Prepodobni Maksim Ispovednik – molitva ovom svecu otklanja patnje pravednima

0
Prepodobni Maksim Ispovednik, foto wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik posvećen Prepodobom Maksimu Ispovedniku, jednom od svetitelja koji je, u čitavoj istoriji hrišćanstva, najviše stradao zbog svog učenja i vere.

Prepodobni Maksim Ispovednik je rođen krajem 6. veka najverovatnije u Carigradu, iako je bilo indicija i da potiče iz Palestine. Bio je plemićkog porekla, pa je još kao mlad postao visoki dvorjanin na dvoru vizantijskog cara Iraklija.

Oko 615. godine je napustio javne funkcije i postao monah u manastiru Filipik u Hrisopolju, gradiću u blizini Konstantinopolja sa azijske strane (danas Iskidar u Turskoj). Tokom godina provedenih u Hrisopolju, Maksim je postao ava (odnosno starešina) manastira.[4] Kada je Persijsko carstvo osvojilo Anadoliju, Maksim je bio primoran da prebegne u manastir blizu Kartagine. Tu je pod starateljstvom patrijarha Sofronija Jerusalimskog počeo da izučava neoplatonizam i hristološke spise (Grigorija Niskog i Dionisija Areopagita). U Kartagini je Maksim postao istaknuti teološki pisac i veoma uticajna duhovna figura u Severnoj Africi, visoko cenjen od strane egzarha, a u narodu smatran svetim čovekom.

Maksim se još i smatra zaštitnikom pravednih i dobrih ljudi koji nepravedno i mnogo stradaju u zemaljskom životu.

Veruje se da će molitvom ovom svetitelju njihove patnje biti, bar na današnji dan, otklonjene.

(Wikipedia/Dnevno.rs)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime