Naslovna Društvo Radite od kuće – evo kako da izbalansirate posao i privatan život

Radite od kuće – evo kako da izbalansirate posao i privatan život

0
Pexels.com
Pexels.com

Rad od kuće ima svojih prednosti, ali ponekad je pravi izazov napraviti jasne granice i ravnotežu između privatnog i poslovnog života kada sve obavljate na jednom mestu.

Nije lako završiti sve radne obaveze kad vam ukućani stalno upadaju u kancelariju. Sa druge strane, ume da bude frustrirajuće kad vas usred porodičnog ručka zove šef zbog nekog izveštaja koji niste poslali. Kako onda da postignete balans između posla i privatnih obaveza?

Ukoliko se potrudite, usvojite navike uspešnih ljudi, eksperimentišete i isprobavate razne taktike, velike su šanse da ćete pronaći idealnu formulu koja će pomoći da budete zadovoljni na poslu i kod kuće.

Zašto je važna ravnoteža između privatnog i poslovnog života?

Najjednostavnije rečeno, ravnoteža između posla i privatnog života je stanje u kom osoba podjednako daje prioritet zahtevima svoje karijere i zahtevima ličnog života. Neki od uobičajenih razloga koji dovode do loše ravnoteže između posla i privatnog života su povećana odgovornost na poslu i kod kuće, te prekovremeni rad. Takođe, ako imate decu i radite od kuće, verovatno ćete u nekom trenutku izgubiti balans.

Zašto je važno održavati uravnotežen odnos između poslovnih obaveza i privatnog života? Pre svega zbog benefita kao su veći osećaj blagostanja, manje stresa i opasnosti od sagorevanja. Ostvarite fleksibilnost u obavljanju radnih zadataka, ali tako da i dalje imate dovoljno vremena i energije za druženje i opuštanje. Ako želite, na primer, da posetite sajam knjiga ili odete na koncert, izaberite da drugim danima radite duže. Tako ćete završiti sve obaveze i uživati u željenim aktivnostima.

Napravite liste ličnih i profesionalnih obaveza – sa prioritetima

Postavljanje ličnih i profesionalnih ciljeva i njihovih prioriteta je od suštinskog značaja za uspostavljanje ravnoteže. Zašto su prioriteti važni? Uzmimo za primer jedan običan radni dan kod kuće. Započinjemo dan pravljenjem liste zadataka koje želite obaviti.

Prvih nekoliko sati uspevamo da se držimo plana. Međutim, tada počnu neočekivani telefonski pozivi i e-mailovi, potom vas partner zamoli za pomoć ili vaše dete padne. Na kraju, završite sa gužvom i nervozom zbog zapostavljenog posla. Jedan pogled na jutarnju listu zadataka jasno vam stavlja do znanja – niste ostvarili ni pola i ne znate na šta ste potrošili dragoceno vreme.

Rešenje su liste zadataka sa jasno određenim prioritetima. Zapišite sve što mislite da treba da uradite u toku dana ili nedelje. Zatim preuredite tu listu po prioritetu i hitnosti – razvrstajte zadatke u kategorije od jedan do tri, pri čemu je jedan najveći prioritet, a tri najniži.

Na ovaj način možete započeti svaki dan sa najmanje jednom ili dve stavke iz kategorije visokog prioriteta. Tako ćete biti sigurni da ste obavili najvažnije obaveze pre nego što se neizbežne i uobičajene smetnje pojave. Za veću efikasnost i preglednost stavite sve u kalendar.

Pexels.com
Pexels.com

Odredite vreme za proveravanje pošte i obavljanje poziva

Telefon koji stalno zvoni i proveravanje elektronske pošte na deset minuta su među vodećim razlozima za nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života. Jednostavno je, ako vam se preko dana dešava mnogo stvari, odgovaranje na svaki e-mail i poziv će sasvim izvesno oduzeti značajan deo vremena za rad. Uz to, verovatno će imati loš uticaj i na vaš porodični život.

Setite se: koliko puta ste bili na telefonu umesto da provodite kvalitetno vreme sa partnerom i decom?

Pokušajte da zadržite posao unutar radnog vremena što je više moguće. Podesite vremenski period za odgovaranje na poslovne poruke. Ako počinjete sa radom u 9h, ostavite pregledanje pošte posle 10h ili 11h, da biste imali jutro bez smetnji.

Kada zvanično izađete iz tog vremenskog okvira, obavezno isključite obaveštenja. Odjavite se sa društvenih mreža i mejla ili čak isključite telefon. Bitno je da mobilni uređaj i sve notifikacije koje s njim dolaze ne budu u istoj prostoriji gde uživate sa porodicom ili gledate film sa prijateljima.

Naučite da kažete „ne“

Ako u svakoj prilici na poslu prihvatate radne zadatke i pritom udovoljavate svakom zahtevu svojih ukućana, mala je verovatnoća da ćete ostvariti željeni balans. Razmislite dobro na šta pristajete i koliko često se slažete.

Reći “ne” možda u početku deluje kao pravi podvig, međutim, vremenom postaje sve lakše. Osim toga, naučićete vredne komunikacijske veštine koje će vam pomoći da zadržite odlične poslovne i lične odnose.

Sledeći put kada ste usred nekog važnog zadatka, a kolega vas zamoli za pomoć možete reći: “Ne mogu vam pomoći sada, ali mogu pred kraj radnog vremena ako vam još treba moja pomoć.”

Radite, ali neka i posao radi za vas

Ukoliko napravite plan i jasnu strukturu dana, možete povećati efikasnost na poslu i tako dobiti više slobodnog vremena za opuštanje kasnije. Obratite pažnju na to kada ste najproduktivniji u radu i odredite to vreme za najvažnije aktivnosti vezane za posao. Izbegavajte proveru elektronske pošte i telefona na svakih nekoliko minuta, jer su to veliki zadaci koji troše vreme i koji vam ometaju pažnju i produktivnost.

Takođe možete da izaberete posebne sate za kreiranje marketinških kampanja. Posvetite jedan deo radnog dana za proučavanje digitalnog marketinga. Pronađite platformu za nativno oglašavanje na kojoj ćete napraviti oglas za svoj biznis. Nativne reklame su jedan od aktuelnih trendova u svetu online oglašavanja koji će “raditi za vas” dok se vi odmarate.

Iako pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života ima svojih začkoljica, možete računati na uspeh kad otkrijete tehnike i strategije koje najbolje funkcionišu za vas, vaš posao i porodicu.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime