Naslovna Društvo Ruma: Dve izložbe za ljubitelje srednjevekovne istorije i etnologije

Ruma: Dve izložbe za ljubitelje srednjevekovne istorije i etnologije

0
Ruma: Dve izložbe za ljubitelje srednjevekovne istorije i etnologije

Zavičajni muzej Ruma

U Zavičajnom muzeju u Rumi otvorene su dve izložbe, koje mogu pogledati svi ljubitelji srednjevekovne istorije i etnologije.

Organizovane i grupne posete nisu dozvoljene zbog epidemiološke situacije, već samo individualno uz poštovanje epidemioloških mera. Reč je o izložbama „Obnovimo Maglič“ i „Slovačka staropazovačka naiva“.

Izložba „Slovačka staropazovačka naiva“, je nastavak saradnje sa Turističkom organizacijom Stara Pazova, a ovaj put su predstavljene slike Ane Očovanj, kao jedne od predstavnika tradicionalnog života Slovaka u susednoj opštini, rekla je kustoskinja etnolog Zavičajnog muzeja Ruma Jelena Arsenović.

Izložba „Slovačka staropazovačka naiva“ je otvorena za posetioce do 17. aprila. Druga izložba „Obnovimo Maglič“ autora Petra Nešića i Bogdana Pantića jeste promocija te srpske srednjovekovne tvrđave iz 13. veka, zadužbine Kralja Stefana Uroša I, kao i pokretanje inicijative da se obnovi taj zamak koji predestavlja jednu od najlepših znamenitosti u okolini Kraljeva.

Izložba nije slučajno stigla u naš grad, jer u okviru regiona koji obuhvata Zavičajni muzej Ruma postoji slična tvrđava, koju isto treba da obnoviti – Kupinik, izjavila je direktorica Muzeja. Izložba je otovorena do 23. aprila.

RTV

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime