Naslovna Društvo Ruma: Novi magistralni cevovod za bolje vodosnabdevanje svih građana

Ruma: Novi magistralni cevovod za bolje vodosnabdevanje svih građana

0

Opština Ruma je pristupila realizaciji projekta “Izrada tehničke dokumentacije za izgradnju Magistralnog cevovoda od fabrike vode Fišerov salaš do c.s. Borkovac u Rumi”, u skladu sa uslovima Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini i izrade projektno tehničke dokumentacije objekata fekalne kanalizacije na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Učešće Opštine Ruma za realizaciju projekta iznosi 5.000.000 dinara što predstavlja 25,64% od ukupne vrednosti projekta koja je 19.500.000 dinara bez PDV-a.

–Projekat ima za cilj poboljšanje vodosnabdevanja stanovništva, jer postojeći magistralni cevovod AC Ø500 od “Fišerovog salaša“ do ulaza u grad Rumu je nedovoljnog kapaciteta, pa samim tim i trenutno snabdevanje vodom građana ne može uvek podmiriti sve potrebe potrošača, kazala je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Novi magistalni cevovod je kapitalna investicija, veoma značajna za našu opštinu s obzirom na to da će se njime poboljšati dotok vode do svih domaćinstava, a ujedno će i dežurne službe “Vodovoda” imati i lakši pristup cevovodu u slučaju eventualnih kvarova. Dakle, realizacijom tog projekta olakšaćemo i održavanje magistaralnog cevovoda i rešiti problem adekvatnog vodosnavdevanja u narednih 50 godina, sigurna sam, izjavila je predsednica Ćirić.

Novim magistralnim cevovodom se obezbeđuju nove količine vode, koje će podmiriti potrebe svih potrošača za duži period naselja rumske i iriške opštine sada priključenih na Regionalni sistem.

Za sada su na regionalni sistem priključena u Opštini Ruma naselja: Ruma, Voganj, Stejanovci, Pavlovci, Žarkovac, Mali Radinci, Putinci, Donji Petrovci, Buđanovci, Kraljevci.

U Opštini Irig priključena su naselja: Irig, Vrdnik i Rivica.

Izgradnja cevovoda i dodatne količine vode bi ostvarile i mogućnost priključenja naselja južnog i istočnog dela opštine na sistem vodosnabdevanja “Istočni Srem“ koja za sada imaju lokalne sisteme vodosnabdevanja sa bunarima izgrađenim pre više od 20 godina. Priključenje ovih naselja na Regionalni sistem vodosnabdevanja obezbedilo bi sigurno i kvalitetnije vodosnabdevanje. Magistralni cevovod će biti uključen u postojeći sistem vodosnabdevanja kao ključni deo Regionalnog vodovoda.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime