Naslovna Društvo Ruma: Zaključenje biračkog spiska

Ruma: Zaključenje biračkog spiska

0
Izbori, ilustracija, foto pixabay.com

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 15 dana pre dana održavanja izbora, tj. u petak 18. marta 2022. godine u ponoć zaključuje birački spisak i donosi rešenje o utvrđivanju ukupnog broja birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Građani opštine Ruma od Opštinske uprave mogu do zaključenja biračkog spiska zahtevati donošenje rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmenu podataka). Zahtev se podnosi u zgradi Opštinske uprave Orlovićeva br. 5, kancelarija br. 20 svakog radnog dana od 7 do 18 časova.

Od proglašenja izborne liste pravo na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac te izborne liste ili lice koje on ovlasti i to na isti način i po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilažu zakonom propisani dokazi za vršenje promene, a ako zahtev ne podnosi podnosilac proglašene izborne liste i dato punomoćje overeno u skladu sa zakonom.

Nakon zaključenja biračkog spiska 18. marta 2022. godine građani zahteve za upis i promenu/ispravku podataka podnose Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ili opštinskoj upravi po mestu prebivališta podnosioca zahteva, odnosno po mestu boravišta za interno raseljena lica, najkasnije 72 časa pre dana izbora, odnosno do 30. marta 2022. godine.

Sve dodatne informacije građani mogu dobiti na telefone 433911, 433912, 069721155, kao i putem mejla birackispisak@ruma.rs.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime