Home Društvo Sport i zdravlje – vežbe koje jačaju srce

Sport i zdravlje – vežbe koje jačaju srce

0
Sport i zdravlje – vežbe koje jačaju srce
Sport i zdravlje

Teretane i opreme za trening se ljudi obično sete tek pred leto, onda kada požele da skinu višak kilograma i zategnu telo za plažu i kupaći kostim. Međutim, vežbanje nije samo tu kako bi otopilo masno tkivo i oblikovalo struk. Naprotiv, treninzi imaju brojne zdravstvene benefite.

Redovna fizička aktivnost i bavljenje nekim sportom ne samo da smanjuje kalorije, već i opušta telo i um, može da utiče na prevenciju holesterola, gojaznosti i dijabetesa, ali i da ojača srce i pluća.

Kako sport utiče na zdravlje i koje su to vežbe koje jačaju vaš najmarivljiji organ – srce? Pokušaćemo da odgovorimo u ovom tekstu – možda vas baš on motiviše da napokon uzmete svoje patike za trening i krenete da brinete o svom telu i zdravstvenom stanju!

Pešačenje – fizička aktivnost namenjena svima

Ukoliko imate neki zdravstveni problem, pre nego što počnete sa dizanjem tegova, intenzivnim trčanjem ili plivanjem – potražite stručnu pomoć. Posebno ako imate određene bolesti srca bilo bi dobro da vas pregleda specijalista kardiologije, koji će vam, na osnovu vašeg trenutnog zdravstvenog stanja dati smernice koje vežbe možete praktikovati i koji će biti intenzitet vaših treninga.

Ipak, bili potpuno zdravi ili ne, pešačenje je fizička aktivnost koja je namenjena svima! Za nju vam ne treba posebna oprema, sprave za vežbanje ili trener. Dovoljno je da obujete udobnu obuću i odvojite barem 15-30 minuta dnevno za pešačenje.

Izađite iz stana i hodajte po vašem kraju, prošetajte se do grada ili idite bez prevoza do prodavnice, na primer. Dok pešačite, iskoristite to vreme i da se edukujete ili opustite. Slušajte muziku koju volite, audio knjige ili podkaste.

Sport i zdravlje

Biciklizam – popravlja kondiciju

Vreme je da ponovo osetite slobodu i zabavu koju ste imali kao mali dok ste vozili svoj prvi dečiji bicikl. Zato, skinite prašinu sa svog dvotočkaša, napumpajte gume i počnite da osvajate biciklističke staze. Uveravamo vas da ćete redovnom vožnjom bicikla za samo nekoliko meseci znatno popraviti svoju kondiciju, ojačati srce i moći da umerenom brzinom prelazite čak do 10-15 kilometara dnevno.

Ako se ne osećate sigurno i spremno da se bavite biciklizmom na otvorenom, uvek možete nabaviti i voziti sobni bicikl u udobnosti svog doma.

Naravno, bilo da se odlučite sa klasičan gradski bicikl ili onaj sobni, imajte na umu da se ne smete suviše opteretiti, posebno ako do sada niste bili fizički aktivni. Za početak, vozite nezahtevnim stazama, umerenim tempom i ne više od 20 minuta na dan. Vreme ćete postepeno produžavati kako kondicija bude rasla.

Plivanje – upošljava čitavo telo

Relaksiranje u vodi nemojte ostavljati samo za odmor tokom vrelih letnjih dana. Posetite bazen u vašem gradu i počnite da vežbate plivanje čitave godine, jer ova aktivnost upošljava gotovo čitavo telo, aktivira mišiće i  ubrzava povratak venske krvi u srce.

Uz to su istraživanja pokazala da plivanje laganim tempom 30 minuta, barem tri puta nedeljno, može pozitivno uticati na osobe sa visokim krvnim pritiskom. Takođe se dubokim disanjem tokom plivanja može regulisati i nizak krvni pritisak, dok će, sa druge strane, plivanje protiv otpora vode dokazano poboljšati i cirkulaciju.

Gimnastika – pozitivno utiče na celokupno zdravlje

Kada kažemo da pokušate da se bavite gimnastikom kako biste ojačali vaše srce, ne mislimo da morate da naučite da izvodite sve piruete koje profesionalni sportisti rade na Olimpijadi. Naprotiv, postoje lakši oblici gimnastike, poput respiratorne i kalinetiks gimnastike, koji će pozitivno uticati na zdravlje čitavog tela.

Respiratorna gimnastika se obično koristi kao metoda rehabilitacije osobama koje su preživele infarkt, kako bi se oporavili disajni mišići čija je radna sposobnost smanjena usled preteranog leženja tokom oporavka od bolesti. Ovakve vežbe nisu fizički naporne, zahtevaju minimalni utrošak energije i mogu se izvoditi samostalno, bez nadzora lekara ili trenera.

Sa druge strane, kalinetiks gimnastika zahteva malo veći napor kako bi povećala snagu mišića i razmrdala zglobove, bez bilo kakve upotrebe tegova i ostalih sprava za izvođenje vežbi. A pošto su za pravilno obavljanje ovakve gimnastike potrebni specifični pokreti tela, ne može se raditi bez pomoći fiozioterapeuta.

Joga – ubrzava metabolizam

Svima je već poznato da 60 minuta uspešnog časa joge može pomoći osobama da smanje stres, anksioznost i napetost i potpuno opuste i relaksiraju svoje telo i um. Međutim, malo ko zna da redovno praktikovanje joge može smanjiti i rizik od srčanih bolesti.

Naime,  određene vežbe drevne joge ubrzavaju metabolizam, smanjuju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola i šećera u krvi, koji su glavni faktori nastanka mnogih bolesti srca. Pored toga, poze u jogi neminovno zahtevaju pravilno istezanje, fleksibilnost i spretnost tela, što je dobro za zdravlje srčanog organa.

Prema članku postavljenom na sajtu američke televizije MSNBC, dokazano je da fleksibilnije osobe imaju 7% manju krutost arterija (odnosno aterosklerozu) od onih koji nisu toliko fleksibilni. Dakle, dok se istežete na času joge, pomažete širenje arterija i bolje funkcionisanje srca.

Ples

Za one koje nisu ljubitelji monotonih vežbi i teretane, dobra vest je da svoje zdravlje mogu popraviti uz dobru muziku i plesne korake.

Vaše srce i vaš krvotok će vam biti izuzetno zahvalni ako raskrčite prostor u svojoj kući, napravite podijum za ples, uključite bitove muzike koja vas inspiriše i krenete da se zabavljate. Kroz umerene do intenzivne pokrete tela, povećaćete otkucaje vašeg srca kao da ste radili kardio vežbe i smanjićete stres.

Pored toga ćete ojačati mišiće, pospešiti cirkulaciju, sagoreti kalorije, podići svoje samopouzdanje i aktivirati hormon sreće. Ako se uz to usredsredite na pokrete i pamćenje određenje koreografije, uspećete da se duže fokusirate, učite i koncentrišete. Na ovaj način smanjujete mogućnost dobijanja demencije kada ostarite.

Ukoliko izbegavate ples zbog toga što smatrate da ćete izgledati smešno pred drugim ljudima, uvek možete umesto odlaska na časove Salse, na primer, sami pustiti neki video plesnih treninga na Youtube-u i započeti žurku u sopstvenom domu.

Ples, joga, gimnastika, pa i samo pešačenje mogu uticati na vaše zdravlje i ojačati vam pluća i srce. Ipak, koliko god vam neke vežbe izgledale zabavno, pre nego ih isprobate, ako se borite sa bolestima srca i krvnih sudova, obavezno se konsultujte sa lekarom. Izabrani specijalista će vam reći kakvi treninzi i kojim intenzitetom neće negativno uticati na vaše fizičko stanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here