Naslovna Sport FK LSK – kako su nastali Zeleni iz Laćarka

FK LSK – kako su nastali Zeleni iz Laćarka

462
0
FK LSK, Laćarak, Zeleni

Laćarak. Fudbalski klub iz ovog sela je klub tradicije duge više od 90 godina.

Klub je u svojoj istoriji imao uspone i padove, a mi vam pored osnovnih podataka predstavljamo i kompletan istorijat Zelenih iz Laćarka.

Stadion i upravna zgrada FK LSK

Lična karta

Informacije o klubu
Osnovan 1928
Boja kluba Zelena, zeleno-bela
Adresa 22221 Laćarak 1. Novembra BB
Mesto 22221 Laćarak
Opština Sremska Mitrovica
Okrug Sremski okrug
Država Srbija
 
 
 
Stadion
Mesto Laćarak
Adresa 1. Novembra BB
Izgrađen 1928
Kapacitet 500

Istorijat fudbalskog kluba LSK

    U periodu izmedju dva rata mladež u Laćarku je uključena u više sportskih disciplina, a najpopularnija je bio fudbal. Avgusta 1928. godine gimnazijalci iz Laćarka, radnici „Varde’’ i privatne zanatlije su osnovali fudbalski klub.

Lacarak
Fotografija nastala nakon prve utakmice FK LSK

Prvo igralište se nalazilo na sadašnjoj lokaciji Doma kulture. Osnivači kluba su : Jova Lazarević- Dumer, Rada Simunović-Selja, Dobra Kličković, Mija Konjević i Jova Vujić. Prvi golman je bio Mauer. Bekove su igrali Rada Simunović i Toma Mauer. U half liniji su igrali Fanović i Pavković, u navali Jova Lazarević, Mija Konjević (prvi kapiten FK LSK) i Rajko Jovčić.Sportska oprema je bila , crna košulja i bele kopačka, a prvi dresovi su bili crno-zelene boje.

Jedna od prvih timskih fotografija FK LSK

Smenom generacije 1937. godine formiran je novi sastav fudbalskog kluba, pošto su stariji fudbaleri prestali da igraju. Ta nova generacija kluba bila je : Brata Rihtarić, Živko Skakun, Steva Marušić, Nega Štrbački, Laza Jočvić, Štefika Kern i drugi. Tadašnji odbor fudbalskog kluba sačinjavali su: Ivan Rihtarić, Nikola Kern i Boža Konjević. U to vreme odigrana je utakmica u Laćarku sa Jugoslavijom iz Beograda.

Mesto sadašnjeg igrališta dobijeno je od pravoslavnog sveštenika u Laćarku, Milorada Vukajlovića, bez ikakve nadoknade.

Fudbal u Laćarku se igarao i za vreme II svetskog rata sa  „Viktorijom’’ koju su osnovali folksdojčeri. Posle rata 1945. godine, za fudbalski klub igraju omladinci, šesnaestogodišnjaci: B. Milovac, M. Vlaović-Lele, B. Lađinović- Caber, M. Vitasović, Ž. Kosanović i drugi. U teškim i siromašnim posleratnim vremenima fudbaleri nisu imali nikakvu opremu. Postoji priča da se išlo u Srbiji kod nekog povratnika iz Nemačke po fudbalsku loptu. Išli su: Mićan Ninković, Milenko Vlaović-Lele, Sava Ninković i čika Lazo Šeiko, koji je sa istim bio u Nemačkoj te je znao za loptu. Dogovor je bio da se lopta preda na Savi, za kantu masti i jednu polu slanine. Vlasnik lopte nije hteo da je da sve dok mu Mićan Ninković ne skine svoje „gojzerice’’. Mićan je sa drugovima u Laćarak stigao bos, ali je doneta fudbalska lopta.

Od 1945. do 1950. godine bilo je previranja u fudbalu Laćarka. Pored Laćaračkog kluba 1947. godine osnovan je i FK „Radnički’’ za koji su igrali radnici Drvnog kombinata „Varda’’. Godine 1949. ova dva kluba se fuzionišu, a sezone 1950/51. se ponovo osniva FK „Drvodeljac’’ od strane radnika „Varde’’. Fudbalski klub u Laćarku i dalje egzistira i igra u višem rangu sve do sezone 1962/63. kada se ponovo fuzionišu u novi klub prvo pod imenom „Drvodeljac’’ pa „Varda’’ i najzad FK „LSK’’. Od 1963. godine do sezone 1967/68. FK „LSK’se takmiči u svojoj istoriji postojanja najvišem rangu takmičenja,u Jedinstvenoj vojvođanskoj ligi.

Tim FK LSK iz sezone 1967/68

Od sezone 1968/69. FK „LSK’’ se takmiči u Novosadsko-Sremskoj zoni sve do sezone 1972/73., od kada se takmiči u Sremskoj lizi sve do 1978. godine. Od 1978. do 1992. godine FK „LSK’’ se takmiči u Novosadsko-Sremskoj zoni, da bi se od 1992. do 1995. godine takmičio u drugoj Vojvođanskoj liči grupa-istok. Od 1995. godine FK „LSK’’ se takmiči u Sremskoj ligi.

Tim iz zlatnog doba FK LSK

Klub je veći broj sezona u protekloj deceniji proveo u Vojvođanskoj fudbalskoj ligi “Jug”.

U ovoj ligi se takmiči od sezone 2014/2015 do sezone 2018/19. Od te sezone Zeleni nastupaju u Sremskoj fudbalskoj ligi. Oslonac ekipe i veći deo ekipe čine momci iz sela. Trener je dobro poznato ime u svetu sporta u Sremu – Neđo Vuković.

FK LSK danas

Srem Portal

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime