Naslovna Sport Iva Vinković – sinonim za karate u Sremu

Iva Vinković – sinonim za karate u Sremu

962
0
Iva Vinković - sinonim za karate u Sremu

Tokom svoje dugogodišnje karijere Iva Vinković je zabeležila veliki broj istaknutih dostignuća. Njeno ime postalo je sinonim za sport karate u Sremu, pa i šire.

O tome kako se snašla u ulozi trenera, o radu i o samom Karate klubu „Srem“ kao i o nekim planovima i očekivanjima u budućnost Iva je razgovarala sa novinarima našeg portala

Iza vas je uspešna karijera, koliko se razlikuje trenerski poziv od svega sa čim ste se do sada susreli?

-Karate je moja velika ljubav još od dana kada sam prvi put kročila u salu, čisto iz radoznalosti da pogledam trening. Evo sve do danas od sedmogodišnje devojčice pa takmičara u najmlađim kategorijama, zatim reprezentativaca tj. profesionalnog sportiste pa do trenera reprezentacije, karate je postao i ostao moj poziv. Iako sam diplomirala na Pravnom faklutetu na Novosadskom Univerzitetu opredelila sam se za karate jer to je ono što zaista volim i radim svim srcem. Obožavam rad sa decom, da ih podučavam ovu plemenitu borilacču veštinu, da putujem na takmičenja, seminare i jednostavno iznova i iznova izvodim nove generacije. Kada sam završila takmičarsku karijeru, posvetila sam se pravu i radu u struci misleći da mogu bez karatea, ali nije prošlo dugo kada sam osnovala svoj Karate klub „Srem“ i svu svoju energiju usmerila opet u pravcu karatea i treniranju najmlađh uzrasta. Zbog ostvarenih rezultata takmičara iz mog kluba postavljena sam i za nacionalnog trenera reprezentacije. Kao takmičar ostvarivala sam velike rezultate: zlato na Prvenstvu sveta, prvakinja Evrope, brojna priznanja i nagrade iz oblasti sporta je nešto čime se mogu pohvaliti.

Odgovorna, uspešna i prelepa – Iva Vinković

Karate klub „Srem“ je za kratko vreme upisao nekoliko sjajnih uspeha, veliki broj medalja. U čemu je vaša tajna?

-Karate klub „Srem“ koji sam osnovala 2014. godine za kratko vreme je postao najuspešniji karate klub u Vojvodini za najmlađe uzrasne kategorije i jedan od najuspešnijih u Karate Federaciji Srbije čiji je član. Iza nas su četiri takmičarske sezone i preko 1000 medalja i desetine pehara koje su osvojili moji karatisti kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Neki od njih su nastupali i u sastavu reprezentacije Srbije i osvojili najsjanija odličja na međunarodnim takmičenjima. U klubu imam 3 Balkanska šampiona, 10 državnih prvaka, osvajače plaketa za najuspešnije takmičare u protekloj godini, dobitnike Svetosavskih povelja s obzirom da je karate uvršten u školski spot sto i te kako ukazuje na značaj karatea na psihofizički razvoj kod dece. A naravno svih ovih rezultata ne bih bilo da iza toga ne stoji moja velika ljubav prema karateu što je ujedno i najbitnije, da čovek radi ono što voli i rezultat je neizbežan.

Dama sa kojom nema šale – Iva Vinković

Koliko dece je trenutno član Karate kluba „Srem“, da li postoje neke starosne granice? Koliko godina ima vaš najmlađi član?

-Karate klub „Srem“ od ove godine broji 130 članova zajedno sa školicom borilačkih veština „Karate kid“ koja je predviđena za decu od 4 godine. Tako da danas deca mogu krenuti sa karate treninzima u najranijem uzarstu, naravno treninzi su prilagođeni deci da kroz igru i osnovne vežbe savladaju i osnove karatea, najpre brojanje na japanskom, vežbe, istezanje i sve ono što je bitno da deca steknu dobre i zdrave navike. Karate je japanska borilačka veština, starosne granice ne postoje tako da se karateom možete baviti ceo zivot, a u zavisnosti od životne dobi to može biti i čisto rekreativno.

Ivini karatisti iz Karate kluba „Srem“

Ko sve radi sa decom u klubu, da li vam još neko pomaže pri radu?

-Koncepicija karate treninga u Karate klubu „Srem“ je postavljena tako da se treninzi održavaju u više grupa gde su učenici podeljeni pre svega po stečenom znaju tj. pojasevima od početnika pa do grupe braon i crnih pojaseva i posebnih grupa za takmičare u borbama i katama. Zahvaljujući najboljim uslovima u gradu u kojima treniramo, najsavremenijom karate salom od 200m2 površine, pokrivenom tatami strunjačama, ogledalima, podnim grejanjem interesovanja za upis su sve veća tako da sama ne postižem da vodim sve treninge. U radu mi pomažu pomoćni treneri koji su veoma posvećeni deci i sa ljubavlju im prenose znanje.

Prvak ste Balkana u kategoriji veterana. Bliži se još jedno prvenstvo, branite titulu, kakva su očekivanja?

-Prošle godine sam se oprobala u kategoriji veteranki u borbama i osvojila zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu. Za mene je to bio izazov da posle završene takmičarske karijere ponovo stavim opremu za borbe nakon 6 godina i izađem na tatami. Nisam se nadala pobedi ali imala sam podršku kolega iz reprezentacije, tako da je sve proteklo lako i zanimljivo. Tako da se ove godine ponovo prijavljujem da odbranim titulu u borbama, a ovaj put ću se takmičiti i u katama što mi je dodatni motiv da se posvetim i svojim treninzima. Jednostavno kada radim karate osećam se ispunjeno i zadovoljno, i smataram da na taj način najbolje doprinosim i da sam na pravom putu, jer tek kad nesebično prenosim svoje znanje osećam se ostvareno.

Iva Vinković brani titulu prvaka Balkana u kategoriji vetaranki

Uz nekoliko anegdota iz svoje karijere Iva je završila razgovor sa našim kolegama koji iz cele ove priče nose snažan utisak. Iva Vinković je definitivno jedna od najprofesionalnijih osoba u svetu sporta, odgovorna i posvećena i nema sumnje da će postići veliki stvari sa Karate klubom „Srem“. Mi smo tu da o tim stvarima pišemo i sa zadovoljstvom izveštavamo.

Autor: Srem Portal

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime