Naslovna Vesti dana Šta je Chia coin?

Šta je Chia coin?

0
chia-coin

Chia Blockchain je nova kripto valuta. Ona koristi tkzv. Proof of Space and Time, tj. Dokaz o vremenu i prostoru. Umesto da trošite velike količine električne energije za iskopavanje kriptovaluta, ona koristi postojeći prazan prostor na čvrstim diskovima na Vašim računarima. Na njima vrši uzgoj kripto podataka sa minimalnim resorsima, poput električne energije. Dakle, za uzgoj Chia coina, nisu vam više potrebne grafičke kartice čije su cene otišle u „nebesa“, potreban vam je samo hard disk.

Chia Blockchain je stvorio gospodin Bram Kohen, koji je jedan od osnivača BitTorrenta i kreator celokupnog koncepta torenta. BitTorrent se smatra jednom od najsjajnih tehnoloških inovacija u poslednje dve decenije.

Kako farmovati Chia coin (XCH)?

Preduslovi su zaista jednostavni a oni su sledeći:

  • Računar sa Windows, MacOS ili Linux operativnim sistemom
  • Preporučuje se upotreba računara sa novijim tip SSD diska (M2 nvme) – o tome opširnije kasnije
  • Hard disk na kom ćete uzgajati vaš novčić

Napomena : Nema potrebe za korišćenjem namenskog računara za uzgoj Chia novčića. Možete bez problema upotrebiti računar koji redovno koristite, a Chia će uzgajati novčić u pozadini. Sami možete izabrati koliko tredova i koliko RAM memorije vašeg računara ćete opredeliti za rad na uzgoju Chia coina. Da li ćete koristiti laptop ili dekstop računar je vaš izbor. Oba tipa računara daju podjednako dobre rezultate u uzgoju Chia coina, dakle sve je na vama.

Hard diskovi i SSD diskovi

Da bi uzgajali Chia novčić potreban vam je disk sa minimum 250 GB slobodnog prostora. Za samo plotovanje (kreiranje farme koja će da uzgaja vaše novčiće) preporučuju se M2 NVME diskovi velikih brzina i velikog broja upisa podataka (pogledati TBW u opisu diska koji želite da koristite).

Kreiranje plota je moguće i na običnom hard disku ali taj proces traje veoma dugo. Zbog toga se preporučuju SSD diskovi većih brzina.

Kakav računar je potreban za farmovanje Chia coina?

Minimalni zahtevi su:

  • CPU Quad-core sa minimalnom brzinom od 1.5GHz
  • RAM – minimum 2 GB

Ovo su zahtevi koje ispunjavaju gotovo svi moderni računari, tako da bez brige.

Šta je bitnije, prostor na disku ili njegova brzina?

Brzina čitanja i pisanja diska, kao i ukupan prostor su esencijalno bitni ukoliko želite da iskoristite maksimum efikasnosti pri farmovanju Chia coina. Idealno bi bilo da imate jedan veoma brz disk (m2 nvme takođe što većeg kapaciteta to bolje) koji bi koristio kao privremeni disk (temporary storrage drive) i jedan hard disk što je većeg kapaciteta moguće. Naravno, možete koristiti i eksterne hard diskove. Možete kombinovati i veći broj hard diskova i eksternih hard diskova. Ukupan broj plotova, tj. ukupan kapacitet je veoma bitan.

Kada i kako dobijam nagradu (XCH)?

Vaša Chia farma imaće 4.608 šansi dnevno da osvoji blok. Blok vam donosi 2 XCH, odnosno dva novčića. Da biste bili nagrađeni, vaša parcela prvo mora da prođe tkzv. filter, a zatim se takmiči sa ostalim parcelama (plotovima). Algoritam osigurava da vaša parcela ima 1/512 šansi da prođe filter. Parcela treba da prođe kroz filter oko osamnaest puta u toku od 24h. Sve to moći ćete da pratite u programu za farmovanje Chia ( o tome nešto kasnije). U njemu ćete moći da vidite redovne pojave vaših parcela koje prolaze kroz filter poput 1/ Broj parcela na vašoj farmi, umesto 0 / Broj parcela na vašoj farmi.

Šta je parcela (plot)?

Parcela predstavlja skup Proofs of space (Dokaza o prostoru), gde postoji oko 40 Dokaza o prostoru. Što veći broj parcela predstavlja veću šansu da budete nagrađeni, odnosno da dobijete takozvani blok. Podsećamo, blok se sastoji od 2 Chia coina. U programu preko kog ćete farmovati novčiće videćete za koliko vremena se očekuje da ćete dobiti blok. U slučaju malog broja parcela, taj vremenski period se meri u godinama. Podatak koji vam bude ispisan ipak ne znači da ćete baš tada dobiti nagradu. Moguće je da prođe i po nekoliko puta više ali da dobijete i novčić bukvalno kroz minimalni protek vremena (o tome takođe nešto kasnije).

Neki farmeri imaju jednostavno imaju sreće. Postoje slučajevi kada su nagrađeni blokom (2 XCH) sa jednom jedinom parcelom! Šanse za tako nešto su veoma male, ali postoje.

Link za Chia Kalkulator

Izvor/chiacoin.rs

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime