Naslovna Društvo Sveta Marija Magdalina – Blaga Marija: narodna verovanja

Sveta Marija Magdalina – Blaga Marija: narodna verovanja

0
Blaga Marija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetoj Mariji Magdaleni, u narodu poznatoj kao Blaga Marija.

Marija Magdalena (na srpskom: Marija Magdalina) je bila učenica i pratilja Isusa iz Nazareta. Pravoslavna crkva je smatra ravnom apostolima.

Marija je rodom iz mesta Magdale, pored Genisaretskog jezera, iz plemena Isaharova. U jevanđelju se pominje da je mučena od sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio i učinio zdravom. Marija je tako postala verna Isusova pratilja.

Preminula je mirno u Efesu. Njene mošti su kasnije prenete u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se ruski hram posvećen svetoj Mariji Magdaleni.

Narodna verovanja

Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju. Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila.

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih neće odbiti.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime