Naslovna Društvo Sveti apostol Jakov – svetac koji je upozoravao bogataše da budu ponizni

Sveti apostol Jakov – svetac koji je upozoravao bogataše da budu ponizni

0
Sveti apostol Jakov, foto Wiki

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom apostolu Jakovu.

Sveti Jakov Pravedni, takođe poznat kao Jakov Jerusalimsku, Jakov Božji brat (Adelpthoeos) bio je važna ličnost ranog hrišćanstva, odnosno vođa hrišćana u Jerusalemu u prvim decenijama nakon Isusove smrti. Nekoliko ranih izvora ga navodi kao Isusovog brata; istoričari su te navode ponekad tumačili metaforički, smatrajući kako je Jakov Pravedni opisan kao „duhovni brat“ ili možda tek bliski rođak. Najstarija hrišćanska liturgija, Liturgija Svetog Jakova, naziva ga „bratom Božjim“

Posebno je upozoravao bogataše da budu ponizni, inače će proći kao „cvet travni“, koji uvene kad ogreje sunce.Jakov podseća da je Bog izabrao „siromahe ovoga sveta“ da budu bogati verom, i naslednici Carstva. Svoju braću u veri je opominjao da ne ukazuju čast bogatima, podsećajući ih:

„Nisu li bogataši ti koji vas ugnjetavaju i zar vas oni ne vuku na sudove?“

On podseća bogataše „naslađivaste se na zemlji“ i tvrdi da će njihove nevolje doći, da će im nagomilano bogatstvo istrunuti, odeću pojesti moljci, a zlato i srebro zarđati. A do Boga će dospeti samo vapaj neplaćenih radnika:„Gle, vapije plata radnika koji su požnjeli njive vaše, koju ste im zakinuli; i vapaji žetelaca dođoše do ušiju Gospoda Savaota“.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime