Naslovna Društvo Sveti Gerasim Jordanski – svetac koji je činio čuda

Sveti Gerasim Jordanski – svetac koji je činio čuda

0
Sveti Gerasim Jordanski, foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljuju praznik posvećen Svetom Gerasimu Jordanskom.

Gerasim Jordanski je bio hrišćanski monah i ava iz 5. veka.

Poreklom je iz Likije (Kapadokija, Mala Azija). Kao mladić rešio je da svoj život posveti Bogu. Prvo se podvizavao u Egiptu, u Fivaidskoj pustinji. Posle mnogo godina (oko 450.) je prešao u Palestinu u Jordansku pustinju i tamo osnovao obitelj, u kojoj je imao oko 70 monaha, koja i danas postoji. On je postavio naročiti propis za svoj manastir, po kome:

monasi su 5 dana provodili u svojim ćelijama pletući košnice i rogozine nisu smeli nikad ložiti vatru po ćelijama 5 dana su jeli samo po malo suvog hleba i urme monasi su morali držati svoje ćelije otvorene i kad bi izašli tako da bi svak mogao, ako bi i šta bi hteo, uzeti iz njihovih ćelija subotom i nedeljom skupljali su se u manastirsku crkvu, imali zajedničku trpezu, sa povrćem i sa malo vina. Tada bi svaki monah donosio i stavljao pred noge igumanove ono što je izradio za prošlih pet dana. Svaki je monah imao samo po jednu haljinu.

Sveti Gerasim bio je primer svima u hrišćanskom načinu života.

U hrišćanskoj tradiciji se pominje da je, u vreme kada je preminuo sveti Jevtimije Veliki (473.) prepodobni Gerasim imao viziju u okjoj Anđeli uznose dušu upokojenog na nebo. Od Gerasimovih učenika najpoznatiji je bio sveti Kiriak Otšelnik. Sveti Gerasim je preminuo 475. godine.

Izgovorite ovu molitvu i osetićete kako cam se život polako menja.

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!

(Telegraf.rs)

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime